Tuzla: Uskoro će biti smijenjen, iako nikada nije preuzeo funkciju

Sindikat radnika hemije i nemetala Federacije godinu dana ne može da razriješi pitanje imenovanja novog rukovodstva. Jednu, od četiri godine mandata, novi predsjednik je potrošio čekajući da preuzme dužnost. On će uskoro biti smijenjen, iako nikada nije preuzeo funkciju. Sindikalnu borbu za veća prava radnika u hemijskom sektoru zamjenila je borba za prevlast u Sindikatu.

Mirsad Imamović je predsjednik Sindikata radnika hemije i nemetala Federacije samo na papiru. U stvarnosti Sindikatom rukovode njegovi prethodnici. Već godinu od imenovanja ne može da preuzme četverogodišnji mandat.

“Godinu dana igramo se igrica koje nikome ne donose ništa dobro. Mi ne možemo biti divlja neka organizacija”, kaže Imamović.

Zamjenik predsjednika Sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH Nermin Zukić podsjeća kako se bave sami sobom, a trebali bi stvarima za koje su – da brane interese radnika.

Interesi radnika i njihovi gorući problemi ostali su u drugom planu. Na sceni je žestoka borba za prvog u Sindikatu. Imamović, koji je godinama bio njen zamjenik, optužuje Katu Iveljić, bivšu predsjednicu Sindikata, da, navodno, opstruira realizaciju odluke Skupštine kojom je Imamović imenovan na poziciju predsjednika Sindikata: „Ovdje se radi o uskom krugu ljudi. S kojim pravom tzv. predsjednica grane hemije i nemetala se i potpisuje i pečati kao takva, iako je 17. januara 2020. godine razriješena dužnosti?“.

Kontaktirali smo s Iveljić – međutim, ona nije mogla da sve to komentira. Zamjenik predsjednika Sindikata tvrdi da nadležno ministarstvo nikada nije dalo saglasnost za Imamovićevo imenovanje, zbog čega odluka Skupštine nije mogla biti realizirana: „Mi smo već u startu kasnili sa tim podneskom tako da smo dobili odgovor Ministarstva pravde da je dokumentacija nepotpuna, odnosno da su falili potpisi samih delegata, što, inače, nije bilo prihvaćeno. Međutim, ponovo dolazi odgovor Ministarstva pravde da je taj predmet odbijen“.

No, sve bi trebalo biti razriješeno na vanrednoj Skupštini koja će biti održana 26. februara. Pripremljene su odluke o imenovanju novog Nadzornog odbora i smjena Mirsada Imamovića s pozicije predsjednika Sindikata koju nikada nije preuzeo.

„Više ni Kata kao Kata nije, ona jeste po Ministarstvu pravde, ona nosi rješenje od Ministrastva pravde na koje je ona ovlaštena osoba. I mi to ne možemo poništiti bez odluke kongresa. Novog predsjednika mi nismo mogli – on jeste legalan, ali nije legitiman dok god ga ne registruje Ministarstvo pravde“, objašnjava Zukić.

A Imamović tvrdi: „To je višedecenijska vladavina – bila je na čelu tog sindikata. Ni dan danas ne znamo kod koga je pečat. Taj isti nelegalni Upravni odbor imenuje zamjenika“.

Imamović je zbog svih ovih dešavanja podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Traži da se preispitaju sve odluke i transakcije.

Zukić kaže da je bilo grešaka s obje strane i napominje da o tome konačnu riječ jedino mogu dati pravosudne institucije. Sindikat raspolaže budžetom od oko pola miliona maraka. Je li i to jedan od razloga grčevite borbe za prevlast u Sindikatu, za sada niko ne želi potvrditi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79