Tuzla uteže “korona sistem” na koji se građani žale: Dolazak do ljekara nemoguća misija

Zbog manjkavosti zdravstvenog sistema u vrijeme pandemije, danas je u Tuzli održan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija. Cilj je utezanje “korona sistema” na koji se najviše žale pacijenti koji su uskraćeni za promptno pružanje usluge.

Nemogućnost dolaska do ljekara porodične medicine, nedostatak materijala za uzimanje i transport brisa od potencijalno zaraženih osoba, izostajanje informacija o stanju pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju te nedovoljan zdravstveni kadar, problemi su o kojima se ovih dana govori u Tuzlanskom kantonu.

Da sistem ne funkcioniše svima je postalo jasno s kontinuiranim povećanjem broja novozaraženih osoba, a igra gluhih telefona na relaciji Kanton – općinske/gradske službe nije dovodila do konkretnih rezultata već je nasuprot tome rezultirala kontinuiranim političkim prepucavanjima.

U cilju bolje funkcionalnosti zdravstvenog sistema, predstavnici Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva danas su sa lokalnim štabovima, predstavnicima domova zdravlja te ostalih relevantnih institucija održali radni sastanak u Tuzli.

Kako do ljekara kad je slušalica telefona podignuta?

Nepristupačnost pacijenata domovima zdravlja, posebno onih koji su pozitivni na SARS-CoV-2 te nemogućnost dolaska do recepata jedan je od najvećih problema u većini domova zdravlja.

“Moj mobilni telefon je pun fotografija podignutih slušalica u šalterima porodične medicine, gdje se pacijentima ne javljaju i taj problem se mora riješiti. Imali smo primjedbe i za COVID bolnice u UKC-u Tuzla gdje članovi porodica ne znaju šta je sa njihovih najmilijih koji su hospitalizirani jer ne mogu dobiti informacije. Reagovali smo te su angažovane osobe koji će se javljati i pružati informacije”, kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Čolić je kazala da je tokom današnjeg sastanka zatražena uspostavlja boljeg sistema koji će nesmetano funkcionisati, kako bi osiguranici dobili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

“Danas smo zatražili i bolje funkcionisanje COVID ambulanti u kojima bi pacijent bio bolje obrađen, nego kao što sad imamo situaciju. Tu smo također dobijali primjedbe na dužinu čekanja laboratorijskih pretraga. Treba uzeti u obzir da analiza traje dva sata, a da ljekari ne mogu odmah izaći jer su u crvenoj zoni, zatim odlaze na ostala odjeljenja i slično”, navela je Čolić te naglasila da je od domova zdravlja uz laboratorijsku zatražena i bolja RTG dijagnostika.

Također, u naredno periodu predviđeno je i formiranje dnevnih bolnica u domovima zdravlja kako bi se za pacijente zaražene koronavirusom omogućila jednostavnija aplikacija terapija, bez odlaska u UKC Tuzla.

Imaju do sedam hiljada testova

Kada je riječ o testovima na SARS-CoV-2, resorna ministrica je kazala da UKC Tuzla trenutno raspolaže s količinom od šest do sedam hiljada, kao i da je u toku procedura javne nabavke novih količina. Ukazala je i na problem kupovine propratnog materijala za testiranje, a za koji su zaduženi domovi zdravlja te je danas odlučeno da to ustanove primarne zdravstvene zaštite učine ubrzanim postupokm u direktnoj nabavci, što je zakonom omogućeno.

Dvije COVID bolnice koje pripadaju UKC-u Tuzla skoro su u cijelosti popunjene, a Čolić je navela da problema u stvaranju novih kapaciteta neće biti, s obzirom na to da se dijelovi klinika za fizijatriju te ginekologiju i akušerstvo mogu pretvoriti u bolnice za prijem zaraženih pacijenata.

Danas su predložene i izmjene zakona koji prave problem zdravstvenim ustanovama za nabavku nephodnog materijala kroz javne nabavke te angažovanja zamjenskih zdravstvenih radnika u trenucima kada određeni broj njih ispadne iz sistema rada zbog izolacije ili pozitivnog testa na koronavirus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79