Tuzlaci su ove zime udisali otrovan zrak kakav se ne pamti u posljednjih 15 godina

Zimska sezona je iza građana Tuzle, a govoreći o zagađenju zraka, bila je nešto povoljnija. Međutim, obilježio ju je i ekološki incident u kojem su građani udisali zrak s koncentracijom sumpordioksida većom od dvije hiljade mikrograma po kubnom metru.

Rezultati monitoringa kvaliteta tuzlanskog zraka ove zimske sezone pokazuju smanjenje koncentracija štetnih materija u odnosu na ranije godine, a čemu su doprinijeli klimatski uslovi s manjim temperaturnim inverzijama, uz više vjetra.
Direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić u razgovoru za Klix.ba stručno pojašnjava da su zagađenja zraka od industrije i individualnih ložišta bila prisutna kao i ranije, ali su koncentracije u prizemnim slojevima bile manje.
“Svakako, bilo je nekoliko ekstremnih situacija, a jedna od njih je zabilježena krajem novembra kada su u kritičnom momentu u trajanju od tri dana koncentracije sumpordioksida prelazile dvije hiljade mikrograma po metru kubnom, što lično ne pamtim u posljednjih 15 godina. To smo prijavili inspekcijama, odgovor nismo dobili, a pretpostavlja se da je došlo do povećanih emisija iz Termoelektrane u Tuzli zbog havarije u sistemu”, kaže nam Agić.

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, boravak osobe na otvorenom dozvoljen je najviše deset minuta ukoliko su koncentracije sumpordioksida 500 mikrograma po metru kubnom, što samo po sebi pokazuje kakav su zrak udisali Tuzlaci u novembru.
Prekomjerne koncentracije zagađujućih materija u zraku problem je s kojim se građani Tuzle i okolnih mjesta suočavaju već nekoliko godina.
Pritisak stručnih osoba, ali u određenoj mjeri i građana, doveo je do buđenja vlasti te je Tuzla kreirala budžet za sufinansiranje mjera energetske efikasnosti.

Međutim, prema riječima Agić, sav novac u protekle dvije godine nije utrošen, s obzirom na to da građani nisu bili zainteresirani za prijavu na konkurse za dobijanje podsticaja piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79