Tuzlaci su zadovoljni rezultatima, pogotovo zbog činjenice da je u Predsjedništvo BiH prvi put izabran Tuzlak

U TK-u je na birališta izašlo nešto manje od 50 posto registrovanih birača, a prag je prešlo šest stranaka

Prema preliminarnim rezultatima izlaznosti, u Tuzlanskom kantonu je glasalo oko 209.000 stanovnika, odnosno malo ispod 50 posto od ukupnog broja registrovanih birača. Kao i ranijih godina, najveća izlaznost zabilježena je u Banovićima, gdje je glasalo čak 73 posto registrovanih, dok je najmanja izlaznost od 42 posto zabilježena u Teočaku.
Promjena ima

Tuzlaci su zadovoljni rezultatima, pogotovo zbog činjenice da je u Predsjedništvo BiH prvi put izabran Tuzlak. Nezadovoljni su, kažu, činjenicom da SDA opet pobjeđuje na ostalim nivoima.

– Nisam zadovoljan. Zadovoljan sam Denisom, jako, ali ako pogledate dalje, opet SDA pobjeđuje. Hoćemo građansku državu, ali ovako ne može. Opet, dobro je da je Denis izabran, i ja sam glasao za njega, kazao nam je jedan Tuzlak u anketi koju smo proveli na ulicama Tuzle.

Zadovoljan sam Predsjedništvom, ali ako pogledate dalje, opet SDA pobjeđuje. Hoćemo građansku državu, ali ovako ne može, govori jedan Tuzlak

Stariji bračni par, koji smo zatekli u jutarnjoj postizbornoj šetnji, govori nam da je jako zadovoljan Denisovom pobjedom, te se oboje nadaju da će to donijeti promjene.

– Zadovoljni smo. Oboje smo zaokružili Denisa. Dobro je i ovo što je Komšić izabran. Ima neke promjene, vidi se to u glasovima, nema više nacionalnih stranaka. I ako Trivićka pobijedi, onda će sigurno biti promjena, kazali su nam naši sagovornici.
Dva bloka

Iako je većina građana kazala da je zadovoljna rezultatima, mnoge žalosti što nema više izabranih mladih političara, kao i to što su izborne prevare ponovo pokazale sve mane izbornog sistema u Bosni i Hercegovini.
image

U Tuzli je glasanje prošlo bez velikih problema/Miren Aljić

Prema posljednjim informacijama, šest stranaka je prešlo izborni prag, među kojima se naziru dva moguća koaliciona bloka. Uz SDA, izborni prag u TK-u je prešao i DF, s kojim je SDA dosad činila vlast, dok su na drugoj strani stranke koje su podržale Denisa Bećirovića i koje bi sasvim izvjesno mogle napraviti koaliciju i tako nadjačati SDA-DF po broju glasova.M. A. piše Oslobođenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79