Tuzlak Asim Alić optužen da je pokušao prevariti porodice poginulih boraca VRS-a

Okružno javno tužilaštvo u Doboju vodi istragu protiv Asima Alića iz Tuzle koga sumnjiče za prevaru više porodica poginulih boraca VRS-a s područja Doboja.

Alić se optužuje da je, kako bi otkrio gdje se nalaze grobna mjesta poginulih na ozrensko-vozućkom ratištu, od njihovih porodica tražio novac.

“Tražio je hiljadu eura da pripremim sada, pa opet hiljadu kad bude ekshumacija”, rekla je za RTRS Raduška Pavlović, čiji je sin nestao prije 24 godine na ozrensko-vozućkom ratištu.

Ovo nije jedini slučaj. Da je riječ o prevari, upozorili su iz Organizacije porodica nestalih RS-a.

“On im je nudio da će im pokazati grobno mjesto. Rekao je da će im nacrtati to mjesto, a ne da će ih odvesti tamo, što je znak da je to prevara i iznuda novca”, rekao je Veljko Lazić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a.

U vezi s ovim optužbama, RTRS je pokušao kontaktirati Alića koji se nije javljao na njihove telefonske pozive. Svoja saznanja predstavnici Organizacije porodica nestalih prenijeli su u banjalučko tužilaštvo koje je primilio prijavu, a potom predmet ustupilo nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

Pokrenuta je istraga protiv Alića zbog krivičnog djela prevare, saslušan veći broj oštećenih lica i prikupljeni dokazi.

“Osumnjičeni se tereti da je u toku 2018. godine na području Doboja, ostvario više telefonskih komunikacija sa članovima porodica nestalih boraca VRS-a, a koji su nestali za vrijeme ratnog sukoba na lokalitetu Ozrena, te lažno se predstavljajući istima nudio otkrivanje informacije o mjestu na kome se nalaze posmrtni ostaci nestalih, ako mu za uzvrat isplate odgovarajuću novčanu naknadu i na taj način protivpravno pribavio sebi određenu imovinsku korist”, saopćeno je iz Okružnog tužilaštva Doboj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79