Tuzlak prije četiri godine pokraden na izborima: Prevara potvrđena, ali krivci nisu pronađeni

Jasmin Habul iz Tuzle je kao kadar SBB-a u oktobru 2016. godine na lokalnim izborima bio kandidat za vijećnika u Gradskom vijeću u tom gradu. Nedugo nakon okončanja izbornog procesa on je došao u posjed zapisnika sa četiri biračka mjesta, u kojima se jasno vidi da su glasovi koje je osvojio prepravljani.

Prema zapisnicima u koje je uvid imao i portal Klix.ba, Habul je oštećen za 27 glasova, čime mu je onemogućena četvrta pozicija u Gradskom vijeću Tuzle.

Kad 14 postane četiri, a 13 tri

U priloženim dokumentima jasno je vidljivo da je u prvom zapisniku broj pet prepravljen na nula, u drugom je 13 glasova prepravljeno na tri, u trećem je šest prepravljeno na četiri, a u posljednjem je umjesto 14 naveden broj četiri.

Habul u razgovoru za Klix.ba kaže da je sumnju u neregularnost izbornog procesa imao još u periodu prebrojavanja glasova – tragom informacija da su zabilježene malverzacije u smislu oduzimanja tačno osvojenih glasova.

“Tu sumnju sam potvrdio tražeći ostvarivanje svoga prava koje mi omogućava izvršenje uvida u dokumentaciju koja je pristigla s terena u Gradsku izbornu komisiju. Prvenstveno su mi dva službenika komisije sa završnih zapisnika čitala brojno stanje s biračkih mjesta, ali nakon toga sam tražio uvid u dokumentaciju te sam jasno vidio da je došlo do ispravke na zbirnim listićima, što nije dozvoljeno zakonom”, kaže nam Habul.

Odmah nakon toga omogućeno mu je izuzimanje kopija zapisnika sa četiri sporna izborna mjesta, a od Gradske izborne komisije zatražio je hitnu reakciju kako bi se ispravila izborna krađa koja je već tada bila evidentna, što su naknadno utvrdili i istražitelji.

“Ubrzo sam se ponovo obratio Gradskoj izbornoj komisiji s jasnim dopisom i dokazima, nakon čega su oni uputili zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za ponovno prebrojavanje glasačkih listića, a koja je 22. oktobra 2016. donijela zaključak o omogućavanju. U međuvremenu sam i sam posredstvom advokatske kancelarije tražio od CIK-a da mi se omogući prisustvo posmatrača koji će nadgledati cijeli proces, na što nisu odgovarali, ali nakon nekoliko urgencija i trenutka kada su svi rokovi za žalbu prošli, 2. decembra 2016. sam dobio odgovor u kojem se odbacuje zahtjev za ponovno prebrojavanje, jer ga nije podnijela ovlaštena osoba, što je netačno, jer se vidi da ga je podnijela Gradska izborna komsija”, navodi Habul.

Uvidjevši da ne postoji nikakva nada za rješavanje problema, on je predmet prijavio Kantonalnom ministarstvu unutrašnjih poslova gdje je uz prilaganje materijalnih dokaza i saslušan. Cijeli predmet je dostavljen Tužilaštvu Tuzlanskog kantona na daljnje postupanje.

“Predmet je prvenstveno dobio tužilac Dževad Čejvanović koji me ubrzo kontaktirao i s kojim sam imao informativni razgovor na ovu temu. Tada sam dobio nadu da će slučaj biti riješen, ali nakon toga skoro godinu nisam dobijao nikakve odgovore od tužilaštva. Pismenim putem sam im se u nekoliko navrata obraćao te sam na kraju dobio odgovor s informacijom da je predmet na rad dobila tužiteljica Ganijeta Arifović. Zbog čega je predmet završio kod nje, ne znam, ali nakon dužeg insistiranja dobio sam priliku za informativni razgovor u vidu saslušanja. Objasnio sam joj sve, iznio nova korisna saznanja i dobio obećanje da će saslušati dva svjedoka od kojih je jedan bio direktno involviran u izborni proces te drugi koji je vrlo dobro znao sam proces na biračkim mjestima, ali prolazili su mjeseci i ti ljudi nisu bili pozivani”, nadovezuje se Habul.

U međuvremenu se obraćao i nadležnim komisijama u federalnom i državnom parlamentu, ali bezuspješno. Kontaktirao je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, državnog tužioca, Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Federalnu upravu policije, ali i OSCE. Kako nam je rekao, odgovori su bili u potpunosti uniformisani u sistem, odnosno da je predmet u radu i ništa više od toga.

Šta kaže Tužilaštvo TK

S druge strane, iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona za Klix.ba su kazali da su krivičnu prijavu vezano za ovaj slučaj dobili neposredno nakon lokalnih izbora 2016. godine, a do danas su utvrdili da je definitivno došlo do ispravki, odnosno prepravljanja broja glasova na originalnim obrascima za zbirne rezultate.

Glasnogovornik ove pravosudne institucije Admir Arnautović nam je kazao da je Tužilaštvo TK odmah formiralo predmet, a u proteklom periodu su skupa sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK različitim provjerama pokušali utvrditi ko je osoba ili osobe koje su odgovorne za ispravljanje podataka na izbornim ispravama.

“Iako su poduzete različite istražne radnje u ovom pravcu, postoje objektivne poteškoće i to nije bilo moguće utvrditi zbog brojnosti osoba koje su bile na tim biračkim mjestima. Tužilaštvo TK je istragu protiv nepoznate osobe za krivično djelo izborne prevare otvorilo u oktobru ove godine. Nepoznatoj osobi se na teret stavlja da je u oktobru 2016. godine, svjesna da je krivotvorila rezultate izbora za glasanje za institucije u Federaciji BiH, upisala neistinite rezultate u izborne isprave tako što je vršila prepravljanje originalnih obrazaca za zbirne rezultate za određena biračka mjesta, a na kojima je kao kandidat SBB-a bio označen Jasmin Habul. Cilj je bio da se objave rezultati glasanja koji ne odgovaraju samom obavljenom glasanju”, navodi Arnautović.

Habul je kao vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle djelovao od 2014. do 2016. godine, a četiri godine nakon izborne krađe navodi da i dalje nema odgovor na pitanje kome je smetao. Ismijavanjem njega kao osobe ocjenjuje činjenicu da do danas predmet nije okončan, odnosno da se kroz dosadašnji rad nadležnih došlo tek do toga da se pokreće istraga protiv nepoznate osobe.

“Ko koči demokratske procese u ovoj zemlji i zbog čega, trebamo pitati ljude u odgovornim institucijama. Pokrenuti istragu protiv nekoga ko ne postoji i manje pametnoj osobi govori da tu nešto nije u redu. Ovakav rezultat rada za četiri godine je smiješan”, kazao nam je na kraju Habul, uputivši apel svim kandidatima za izbore u smjeru toga da moraju biti svjesni u kakav izazov se upuštaju te da budu maksimalno oprezni prilikom brojanja glasova, kako se ne bi našli u istoj situaciji kao i on prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79