Tuzlanska vlast rješava problem koji je napravila: Omogućit će učenicima upisivanje u školu

Problem grupe maturanata iz Osnovne škole “Doborovci” u Gračanici još uvijek nije zvanično riješen, ali bi se to moglo dogoditi već u srijedu, izmjenom kantonalnih zakona o obrazovanju, potvrđeno je za Klix.ba.

Za razliku od svojih vršnjaka iz ostalih dijelova Tuzlanskog kantona, učenici iz Osnovne škole “Doborovci” u Gračanici u protekla dva upisna roka nisu se mogli upisati u srednju školu, jer obrazovna institucija koju su pohađali nema direktora.

Naime, ranijeg direktora škole smijenila je aktuelna garnitura vlasti, kao što je to zabilježeno i u svim ostalim osnovnim i srednjim školama. Međutim, sve ostale dobile su nove direktore, izuzev u Doborovcima, gdje je problem nastao unutar školskog odbora.

Zbog toga učenicima nije imao ko potpisati dokumente koji su neophodni za upisivanje u srednju školu.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, nadu za nastavak školovanja gračanički maturanti imaju još u augustu, kada će biti održan treći upisni rok.

Prema informacijama kojima raspolažemo, 12 od ukupno 14 učenika izrazilo je želju za upisivanje u Mješovitu srednju školu u Gračanici, dok bi preostalo dvoje maturanata krenulo put neke od srednjih obrazovnih institucija u Tuzli.

“Nama bi iz Doborovaca trebalo doći 12 učenika, a mi vjerujemo da neće biti nikakvih problema za njihov upis u trećem roku, koji će biti održan tokom augusta, s obzirom na to da odjeljenja u koja bi oni išli nisu popunjena”, kazao je za Klix.ba Muhidin Klokić, direktor Mješovite srednje škole u Gračanici.

Rokovi prošli, kako će se upisati u školu: Izmijenjen zakon zbog nepravde prema djeci iz Doborovaca

Ukoliko do augusta ne dođe do imenovanja novog direktora Osnovne škole u Doborovcima, to za učenike ne bi trebalo predstavljati problem, s obzirom na to da su spremne izmjene zakona.

Naime, zbog novonastale situacije, Vlada Tuzlanskog kantona vanredno je zasjedala, donoseći prijedloge izmjena i dopuna zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju, nakon čega je uputila dokumente u skupštinsku proceduru.

Kako su naveli iz Vlade TK, donošenje izmjena zakona bilo je potrebno kako bi se hitno djelovalo radi osiguravanja nesmetanog funkcionisanja škole u situaciji kada obrazovna institucija nema imenovanog direktora ili vršioca dužnosti te funkcije.

Izmjene zakona bi se u hitnoj formi pred zastupnicima u Skupštini TK trebale naći već u srijedu, a ukoliko budu usvojene, sekretarima škola će biti omogućeno da potpisuju dokumente do imenovanja direktora.

Vrijedi kazati da je problem učenika iz Gračanice nastao posljedično ranijem potezu vlasti, koja je usvojila izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a zatim i amandmane kojima je više od 100 direktora obrazovnih institucija ekspresno smijenjeno s pozicija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79