Tuzlanski aerodrom u teškoj situaciji, radnicima smanjene plaće

Dodatnih pola miliona maraka iz federalnog budžeta, koja su bila planirana za subvenciju razvoja saobraćaja u ovoj godini, neće dobiti zbog nenamjenskog trošenja novca u protekle dvije godine

Međunarodni aerodrom Tuzla je u sve težoj finansijskoj situaciji. Zbog pandemije koronavirusa prihodi su drastično manji, a broj putnika i letova je smanjen za čak 50 posto.

Stoga je menadžment aerodroma smanjio plate radnicima kojima će, pojašnjavaju, jedino na taj način moći osigurati primanja do kraja godine.

– Završetkom augusta u ovom periodu ranije smo imali opsluženih oko 405.000 putnika. Ove godine je taj broj na 196.000. Rapidan je pad prometa putnika. Prije smo imali preko 40 letova sedmično. Sada će se to od druge polovine septembra svesti na 20-ak letova sedmično – kazal je u izjavi za Federalnu TV Edina Šehić, rukovodilac Sekora saobraćaja i usluga Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Šehić: Rapidan pad prometa putnika

Bez obzira na finansijsku pomoć Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od 330.000 maraka, menadžment aerodroma je morao smanjiti plaće radnicima za 20 posto.

– Ustanovili smo da nećemo imati dovoljno sredstava da do kraja godine isplaćujemo punu platu. Mislimo da smo na vrijeme počeli s djelimičnim smanjenjem. Garantujem da ćemo do kraja godine imati isplaćene sve plate, ali djelimično umanjene – ističe Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Tuzlanski aerodrom je uspio odblokirati finansijsku pomoć koja mu svake godine stiže od Federalne vlade. Reprogramiran je dug od milion maraka, koji je nenamjenski potrošen, a novac će u federalni budžet biti vraćen u 15 rata. Nakon toga je postala operativna i nova subvencija Federalne vlade u iznosu od 930.000 maraka.

– Međunarodni aerodrom ima obavezu da opravda dio sredstava koji je uplaćen 2019. i 2018. godine i nakon pravdanja tih sredstava bit će operativna i ova sredstva – navodi Nenad Lukanović, pomoćik ministra trgovine turizma i saobraćaja TK-a.

– Od Vlade FBiH smo zasad dobili 465.000, 50 posto sredstava koja su i ranije bila planirana za pomoć u tekućem poslovanju. Dio planiran za subvenciju saobraćaja nismo dobili – naglašava Mujačić.

Dodatnih pola miliona maraka iz federalnog budžeta, koja su bila planirana za subvenciju razvoja saobraćaja u ovoj godini, neće dobiti zbog nenamjenskog trošenja novca u protekle dvije godine prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79