Tuzlanski kanton novu vladu mogao bi dobiti u februaru

Iako skupštinska većina formalno postoji već skoro dva i po mjeseca, Tuzlanski kanton i dalje ima vladu u tehničkom mandatu. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, potpuni saziv kantonalne vlasti mogao bi biti formiran tek u februaru jer se čekaju signali sa višeg nivoa. Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine dobio novi saziv Kantonalne skupštine, nakon čega je iskristalisana i većina u kojoj su se prvenstveno našli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), uz dva zastupnika koji su se odmetnuli od Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nakon toga, ti zastupnici su prešli u SDA, a većini se priklonio i jedan član Socijaldemokrata BiH (SBiH). Naknadno su se u novu većini udružila i dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH), a koji imaju potpisan sporazum sa DF-om.

Da nova većina broji 22 ruke, potvrđeno je i tokom posljednje dvije sjednice Kantonalne skupštine na kojoj su usvojeni nacrt, a zatim i prijedlog kantonalnog budžeta. U skupštinskim klupama sve funkcionira kako treba, međutim, novi saziv Kantonalne vlade još uvijek nije uspostavljen.

Tokom ranijih sastanaka koalicionih partnera dogovorena je raspodjela resora, shodno čemu SDA-u pored osam ministarskih pozicija pripada i funkcija premijera. DF će imati tri ministarstva, dok će jedno pripasti SBiH.

Kada je riječ o SDBiH, kako saznajemo iz pregovaračkog kruga, ova stranka ima potpisan sporazum o djelovanju sa SDA, tako da će oni dobiti određene pozicije, ali još nije definisano koje.

S druge strane, sljedeći potez u zvaničnom završavanju priče vezano za tuzlansku vlast treba poduzeti SDA, koja mora predložiti ime mandatara za sastav Kantonalne vlade. Kako je Klix.ba ranije saznao, u opticaju je šest imena, koja su predložili općinski, odnosno gradski odbori stranke, a najizglednije šanse za izbor imaju tri kandidata.

Među šest kandidata, nalaze se aktuelni premijer Irfan Halilagić, bivši načelnik Živinica Asim Aljić, Began Muhić koji se nalazi na funkciji generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Njemačkoj, aktuelna ministrica pravosuđa i uprave TK Senada Dizdarević, Hajrudin Mehanović koji trenutno obnaša funkciju kantonalnog ministra unutrašnjih poslova te Rijad Joldić koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Komisija za koncesije TK.

Prema informacijama sa kojima Klix.ba nezvanično raspolaže iz SDA, krug je sužen, a među najizglednijim kandidatima se nalaze Halilagić, Aljić i Muhić. O konačnom izboru morat će odlučiti Izvršni odbor SDA.

Izvjesno, novi saziv Kantonalne vlade najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH bi mogao dobiti u februaru ove godine, nezvanično je potvrđeno za Klix.ba iz pregovaračkog tima.

Naime, prema našim saznanjima, kočnicu za odvijanje daljeg procesa predstavljaju dva kantonalna zastupnika SBiH koji imaju potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju sa DF-om. Iako su iz kantonalnog odbora potvrdili da imaju odobrenje vrha stranke, to su ubrzo demantovali iz centrale SBiH.

Nezvanično saznajemo da bi tuzlanska situacija trebala biti razriješena tek nakon što bude iskristalisana ona na nivou Federacije BiH vezano za formiranje vlasti na tom višem nivou.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79