Tuzlanski kanton: Pare od koronazakona za zgradu Muftijstva

Prihod od poreza na dodatnu vrijednost u Tuzlanskom kantonu, prema projekcijama federalnog Ministarstva finansija, do kraja ove će biti manji za oko 46 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

Međutim, i ove procjene bi mogle biti optimistične, s obzirom na to da su prihodi od PDV-a od maja do oktobra bili projicirani na čak devet miliona više nego što je to u stvarnosti iznosilo.

Ipak, čini se da neće biti problema sa likvidnošću zahvaljujući MMF-u.

– Postoje načini da se to sanira. Imamo na raspolaganju 39 miliona KM od MMF-a i danas smo odlučili da 20 miliona od toga pretvorimo u budžetska sredstva, da bismo održali likvidnost i da bismo mogli isplatiti sve što je u nadležnosti Kantona.

Plan je i da dio tih sredstava prenesemo u narednu godinu, kako bismo mogli imati kontrolu nad budžetom, kaže kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić.

Budžetska rezerva povećana je sa 500.000 na milion KM kako bi bilo novca za hitne intervencije tokom pandemije. Ipak, rebalans koji je napravljen na posljednjoj sjednici Vlade TK-a veći je od onog usvojenog u maju za oko 5,8 miliona KM u jeku pandemije.

To je zahvaljujući činjenici da je došlo do povećanja prihoda od poreza na dobit za 13,1 milion KM i poreza na dohodak, koji je povećan za 4,3 miliona maraka. Projekcije Ministarstva finansija FBiH predviđale su pad direktnih poreza veći od 20 posto, dok je TK porez na dobit imao u rangu prošle godine, a poreze na dohadak veće za 3,5 posto u odnosu na godinu ranije.

– Primjenom kantonalnog koronazakona, imamo devet miliona KM neutrošenih i od tog novca ćemo pomoći Memorijalni centar Srebrenica sa 30.000, planirali smo 200.000 KM za izgradnju sjedišta Muftijstva tuzlanskog, a povećali smo i sredstva za rekonstrukciju škola, ministarstava, pravosudnih institucija, dodaje Mustajbašić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79