Tuzlanski ljekari prvi u BiH operisali rijedak tumor nosa kod 14-godišnjeg dječaka

Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli postigao je još jedan uspjeh, odstranivši rijetku vrstu tumora kod 14-godišnjeg dječaka.

Prvi je to zahvat ovakve vrste koji je urađen u Bosni i Hercegovini, a pacijenti su se ranije na liječenje upućivali u klinike u inozemstvu.

Juvenilni angiofibrom prosto rečeno je benigni (dobroćudni) tumor koji raste u stražnjem dijelu nosa, a pojavljuje se gotovo isključivo u dječaka u pubertetu.

Nažalost, u grupi oboljelih se našao i 14-godišnjak koji je prije pola godine doživio saobraćajnu nesreću, a unazad tri mjeseca nije mogao disati na desnu nosnicu i uz to je imao česta krvarenja.

Magistar medicinskih nauka, specijalista otorinolaringologije Hasan Altumbabić iz Klinike za bolesti uha, grla i nosa za Klix.ba je kazao da je kod 14-godišnjeg pacijenta nakon dodatnih neuroradioloških pretraga i CT angiografije, postavljena sumnja na juvenilni angiofibrom, koji je destruirao unutarnji zid očne duplje i dijelom bazu mozga sa endokranijalnom propagacijom te je indicirano operativno liječenje.

“U prvom aktu je u Klinici za neurohirurgiju urađena embolizacija krvnih sudova angiofibroma, koja je protekla uredno i bez komplikacija. Navedenu proceduru su izveli doc. dr. Mirza Moranjkić i dr. Adnan Čičkušić. U drugom aktu je urađeno hirurško odstranjivanje tumora, vanjskim pristupom, gdje je tumor u cijelosti odstranjen, a nastali defekt je rekonstruiran. Rani postoperativni oporavak pacijenta protiče uredno”, kazao nam je Altumbabić uz kojeg su se u sali našle još i kolege iz Klinike za bolesti uha, grla i nosa dr. Emir Šehanović i dr. Zlatka Džinić-Jusufović, kao i anesteziolog dr. Samir Hodžić, anestetičarka Indira Okanović te med.teh. instrumentar Alija Suljagić.

Doc. dr. Almir Salkić, vršilac dužnosti načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa tuzlanskog UKC-a nam kaže da se do sada operativno liječenje ovih tumora po pravilu obavljalo u nekima od centara u inozemstvu.

“Međutim, prvenstveno zahvaljujući sprovođenju endovaskularne embolizacije, kao i upotrebi savremenih hirurških tehnika, po prvi put se uradio i zahvat u UKC-u i prema dostupnim podacima i na nivou BiH. I ovaj slučaj je potvrdio da samo zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stalnom educiranju i usavršavanju i najsloženija oboljenja i njihovo liječenje ne predstavljaju prepreku koja se ne može savladati”, naglasio je Salkić.

Premda ovaj tumor nije maligan (zloćudan) on može razoriti tkivo koje oblaže nos (nosnu sluznicu) i tako dovesti do krvarenja. Također, može spriječiti protok zraka usljed suženja nosnih dišnih kanala.

Altumbabić ističe da se svojim rastom tumor može proširiti na okolne strukture, sinuse, očnu ili na moždanu šupljinu.

“Ovakav tumor se može dijagnosticirati kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MR). Krvne žile koje opskrbljuju tumor i koje se mogu protezati do očne i moždane šupljine mogu se otkriti angiografijom”, ističe on.

Liječenje je uvijek potrebno, a u tom cilju najbolje je zaustaviti dotok krvi u arterije koje opskrbljuju tumor (transkateterska embolizacija) i nakon toga hirurški odstraniti tumor. U slučaju da se tumor proširio na moždanu (lubanjsku) šupljinu i da se ne može odstraniti hirurškim putem može se primijeniti radioterapija (zračenje).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79