Tuzlanski policajci dobili veće plate ali traže još više novca

 

Policijski službenici u Tuzlanskom kantonu dobili su povećanje plata, međutim, nadaju se novim pregovorima koji će ići u smjeru dodatnog uvećanja koeficijenata, zbog rasta cijena namirnica, ali i ostalih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini.

Naime, Kantonalna vlada dala je saglasnost na sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plate, toplog obroka i regresa za policijske službenike u Tuzlanskom kantonu za 2022. godinu.

“Prema ovom sporazumu, plata za sve službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će tokom 2022. godine biti obračunavana po osnovici u visini od 305 KM, a imat će pravo i na topli obrok u visini od 10 KM po izrađenom danu”, naveli su iz Vlade TK.

Policijskim službenicima regres će biti isplaćen u iznosu od 50 posto prosječne neto plate u Federaciji BiH, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Kako su najavili iz vlade, polovinom ove godine će, nakon sagledavanja stanja prihoda u budžetu kantona biti nastavljen socijalni dijalog sa sindikatom iz kojeg je za Klix.ba potvrđeno da će tražiti novo povećanje plata.

“Mi smo s Vladom TK u julu prošle godine dogovorili povećanje plata, a tada nam je bilo obećano da će odluka ići od 1. januara 2022. godine, što su oni i ispunili. U trenutku postizanja dogovora mi smo bili zadovoljni, međutim u međuvremenu je došlo do rasta cijena, a u svemu ovome je dobro da smo kolektivnim sporazumom omogućili nastavak pregovora već sredinom godine, tako da ćemo iskoristiti tu mogućnost za razgovor o novom povećanju”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata policije MUP-a TK Hasan Alić.

Po novim koeficijentima tuzlanski policajci će platu primiti u februaru ove godine, a ona će biti veća između devet i 11 posto. U trenutku potpisivanja sporazuma, koeficijent za obračun plata se skoro izjednačio s onim na federalnom nivou.

Takav potez vlasti doveo je do skoro potpunog poštivanja sudske odluke iz 2011. godine, kojom je utvrđeno da plate policijskih službenika u cijeloj FBiH moraju biti iste. Međutim, to je trajalo veoma kratko.

“U trenutku kad smo se dogovarali prišli smo tom koeficijentu na deset posto, međutim, u međuvremenu je došlo do promjena osnovice u Federaciji BiH, tako da nismo sada u tih deset posto. Ali, moram reći da smo i sada zadovoljni u tom segmentu, ako pogledamo kako je bilo ranije”, naveo je Alić.

Trenutno povećanje naknada policijskim službenicima kantonalni budžet godišnje košta dodatnih pet i po miliona konvertibilnih maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79