Tuzlanski ugostitelji i dalje ne mogu raditi poslije 20 sati, čeka se da prođe

Tuzlanski ugostitelji danas su održali sastanak s predstavnicima Vlade TK i Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva na kojem je odlučeno da naredba o zabrani rada kafića i restorana poslije 20 sati i dalje ostaje na snazi.

Njeno revidiranje moguće je nakon 9. marta, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Kažimo da je grupa od okvirno 300 ugostiteljskih radnika danas održala protest u neposrednoj blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, kojom im je skraćeno radno vrijeme do 20h.

Tim povodom predstavnici Kantonalne vlade, kriznog štaba i ugostitelja su održali zajednički sastanak na kojem je dogovoreno da spomenuta naredba na snazi ostaje do 9. marta ove godine.

“S obzirom na to da dolazi do evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije, ne samo u porastu broja oboljelih na dnevnoj razini, već i kliničke slike kod pacijenata, ova mjera mora biti na snazi. Dogovoreno je da ona bude aktivna do 9. marta ove godine, nakon čega ćemo je ponovno razmatrati”, poručio je resorni ministar Božo Jurić.

Ugostitelji su sastanak održali s nadležnima (Foto: A. K./Klix.ba)
Ugostitelji su sastanak održali s nadležnima (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, izgovoreno ne znači da će ona biti ukinuta.

“U narednom periodu ne možemo prognozirati u kojem smjeru će ići epidemiološka situacija, zbog čega postoji mogućnost da će mjere biti i rigoroznije. O tome ne možemo sada govoriti”, dodao je Jurić, istaknuvši da je na snazi i naredba o represivnijem djelovanju inspekcije i policije s ciljem nadzora provođenja ranije donesenih odluka o načinu boravka osoba na otvorenom te korištenju maske.

Ugostiteljski radnici u potpunosti nisu zadovoljni postignutim dogovorom, jer, kako su kazali, svaki sat radnog vremena njima je od velikog značaja, posebno uzimajući u obzir da se još uvijek nisu oporavili od ranije pretrpljene štete.

“Kad pravite kompromis nijedna strana nije zadovoljna u potpunosti. Mi smo zadovoljni načinom razgovora sa kriznim štabom, ukazivanje na propuste koje su načinili prilikom kreiranja ovakve odluke, gdje nisu mogli sagledati situaciju u kojoj se nalaze ugostitelji”, kazala nam je Jasmina Numanović-Stjepanović, vlasnica jednog tuzlanskog ugostiteljskog objekta koja je bila prisutna na današnjem sastanku.

Prema njenim riječima, struku najviše brine proslava Osmog marta, zbog koje je, između ostalog i donesena spomenuta mjera zabrane rada iza 20 sati.

“S te strane njima dajemo podršku, ali isto tako očekujemo da će pronaći mjere za subvenciju rada ugostitelja i za proteklih godinu dana”, navela je ona.

Inače, ugostitelji su danas donijeli odluku i o formiranju zajedničkog udruženja, kako bi se za svoja prava u jedinstvu mogli boriti u naednom periodu prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79