Tuzlanski ugostitelji izlaze na proteste: Uputili zahtjeve prema Vladi TK

Naredbom je koju je jučer donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona se od danas 03.03.2021 rad svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona ograničava na najduže do 20:00 sati.

Ova naredba odnosi se na sve ugostiteljske objekte, bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta, a važi do 18. marta 2021. godine. Svim gradskim/općinskim kriznim štabovima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama je naređeno da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija naprijed navedene naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra u 12:00 sati održe mirne proteste ispred zgrade Vlade TK.

Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:

1. Vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23:00 h

2. Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23:00 h, tražimo odgovornost nadležnih donosioca osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu.

3. Sastanak sa premijerom Vlade TK, ministrom zdravstva TK i predstavnicima Kriznog štaba TK

4. Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor Pozivamo sve građane/ke TK da nam se pridruže i pruže podršku za ostvarivanje prava ali i opstanak cjelokupnog ugostiteljskog sektora koji broji oko 20.000 uposlenih kroz javnu podršku i jasan stav da ovakve odluke ne mogu biti jednostrano donesene, bez konsultacije sa predstavnicima sektora niti potencijalnih rješenja za štetu nanesenu tim odlukama.

Vrijeme je da “Vlast“ i odgovorni preuzmu potpunu a ne parcijalnu odgovornost za sve one koji svoj posao rade pošteno i godinama pune budžet kojim oni upravljaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79