Tuzlansko muftijstvo priprema aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

S ciljem promicanja istine o ratu, ali i ukazivanja na važnost očuvanja stratišta kao stalnih podsjetnika na ratne zločine, Muftijstvo tuzlansko koje pokriva i područje Podrinja ove godine realizirat će niz aktivnosti u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nacionalne tenzije, negiranje genocida, ali i uklanjanje tragova sa stratišta posebno su intenzivirani u Republici Srpskoj, a s ciljem promicanja istine Muftijstvo tuzlansko ove godine realizirat će niz događaja.
“Afirmiranje pozitivnih pogleda na svijet te ispravnost svjetonazora izuzetno su važni u vremenu velikih izazova, što je posebno naglašeno u kontekstu narativa koji se pojavljuje u našem okruženju po pitanju pokušaja brisanja tragova genocida nad Bošnjacima na području Republike Srpske. Upravo zbog toga će poseban akcenat ove godine biti na obilježavanju 27. godišnjice genocida”, kazao je Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Zatvoreni um uvijek je bio velika prijetnja za čovječanstvo, zbog čega će organizatori ove godine nastojati ukazati na najznačajnije ljudske vrijednosti.

“Između ostalog, ove godine ćemo intenzivirati posjete mjestima stradanja i mjestima na kojima su se nalazile masovne grobnice, a bit će organizirani i okrugli stolovi, naučni skupovi, promocije knjiga i drugih naslova koji su objavljeni o genocidu”, dodao je Husić.

Također, bit će promoviran film “U sjeni minareta”, uz organiziranje izložbi slika.

“Na ovakav način želimo raditi na memorijalizaciji svega onoga što se dogodilo na tom prostoru, a sve kako se nikada i nikome ne bi ponovilo. Istina je jedina pretpostavka suživota na ovom prostoru. Suočavanje s istinom je pretpostavka katarze i dok do nje ne dođe neće biti ni istinskog suživota. Živjet ćemo jedni pored drugih, ali kada se bilo koja druga strana koja je počinila zločine, suoči s istinom imat ćemo pretpostavku istinskog suživota koji je višestoljetna tradicija bh. društva”, zaključio je Husić.

Kao što smo ranije u nekoliko navrata pisali, nacionalne tenzije posebno su zastupljene u Bratuncu i njegovoj okolini, zbog poteza lokalne vlasti koja je donijela odluku o rekonstrukciji Zemljoradničke zadruge u Kravici, koja je bila mjesto masovne egzekucije Bošnjaka.

Nadležni u BiH, ali ni međunarodna zajednica do danas nisu poduzeli nijedan konkretan potez kojim bi bilo zaustavljanjo brisanje tragova ratnog zločina. Hale zadruge su već ograđene, a počelo se i s uređenjem fasade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79