Tuzlanskom kantonu nedostaju desetine socijalnih radnika

Rezultati nedavno izvršene analize ukazuju da u praksi oblast zaštite djece i porodica i dalje nije ni blizu zadovoljavajućeg nivoa. Samo u Tuzlanskom kantonu (TK) u ustanovama nedostaje više desetina socijalnih radnika, a podaci Službe za zapošljavanje su poražavajući. To je dodatno zakomplicirano i pandemijom koronavirusa.

Prema standardima, na 4.000 stanovnika bi trebao biti uposlen jedan socijalni radnik. To znači da u Tuzlanskom kantonu nijedan centar za socijalni rad ne ispunjava uslove.

SUADA SELIMOVIĆ, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK

„Trenutno imamo u svim centrima za socijalni rad 37 socijalnih radnika. Nedostaje još preko 70 socijalnih radnika, ali i drugih profesionalaca.“

VESNA HUREMOVIĆ, Udruženje građana „Društvo socijalnih radnika TK“

„Socijalnih radnika nedostaje i sad zamislite, s obzirom i na ovu pandemiju, zaista se moglo osjetiti na samo funkcionisanje, sam kapacitet zalaganja socijalnih radnika, i to je bilo zaista otežano“.

Dok u ustanovama nedostaje kadar, za BHRT je iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona potvđeno da je na evidenciji 271 nezaposleni socijalni radnik.

Ko je odgovoran?

Iz Ministarstva podsjećaju da su osnivači ustanova lokalne zajednice. Kontaktirali smo neke od njih. Gradonačelnik Srebrenika ističe da je problem u zapošljavanju po stranačkim linijama. Teočak broji nešto više od 7.000 stanovnika i ima jednog socijalnog radnika, a načelnik općine ističe da niko nije sugerirao da je to malo i do sada su funkcionisali. Gradonačelnik Gračanice nam potvrđuje da nema prostornih kapaciteta, ali rješavanjem tog problema popunit će se i nedostajući kadar. I pandemija koronavirusa dodatno je usložila stanje, ostavljajući posljedice po mentalno zdravlje trenutno zaposlenih, naročito korisnike koji su smješteni tu.

SAMRA MAHMUTOVIĆ, Zavod za psihološku i socijalnu zaštitu UKC Tuzla

„Nisu bili u mogućnosti ostvarivati svakodnevni kontakt niti posjete, što je osnovni cilj da se omogući djeci na smještaju da imaju kontakt sa svojom porodicom. Dosta se to odrazilo na njihovo mentalno zdravlje, a i sam proces online nastave je doprinio tome da su djeca osjetila veliki pritisak i dosta obaveza“.

I dok se socijalni radnici redovno prijavljuju na evidencije nezaposlenih, ustanove vape za stručnjacima. Svakodnevnica BiH!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79