Tužna slika iz BiH: Više umrlih nego rođenih

Demografska slika Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve je lošija. Umjesto stupanja u bračnu zajednicu i ostanka u BiH, mladi se sve češće odlučuju na napuštanje države, broj novorođene djece u stalnom je padu, dok je broj umrlih u konstantnom porastu. Poražavajuća je to statistika koja traži žurno donošenje demografskih mjera koje će potaknuti natalitet i smanjiti iseljavanje iz ove zemlje, piše portal Večernjeg lista BiH.

Više umrlih nego rođenih Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u posljednjoj godini dana, tačnije od septembra prošle doaugusta ove godine, ni u jednom mjesecu nije zabilježen veći broj rođenih u odnosu na broj umrlih. Promatrajući posljednji mjesec za koji su objavljeni podaci -august, statistički zavod na teritoriju Federacije BiH zabilježio je 1413 živorođenih dječaka i djevojčica, dok je 1808 osoba na prostoru ovoga entiteta preminulo – među kojima je 31 osoba umrla nasilnom smrću, što znači da je prirodni prirast samo u jednom mjesecu u minusu za 395 osoba.

U promatranom mjesecu zabilježena je smrt 13 dojenčadi, odnosno djece koja su izgubila životnu bitku prije navršene prve godine života, navodi se u analizi portala Večernjeg lista BiH. Osim ove porazne statistike, zabilježene su i malo pozitivnije. Naime, u augustu ove godine sklopljeno je 1739 brakova, što je najveći broj sklopljenih brakova od septembra prošle godine. Parova koji su odlučili istupiti iz bračne zajednice bilo je 79. Prikazani su detaljniji podaci koji pokazuju stanje u svih deset kantona Federacije BiH. Tako je u Sarajevskom kantonu u augustu ove godine zabilježeno najviše živorođene djece, dok su porodice u Posavskm i Bosansko-podrinjskom kantonu dobile najmanje novih članova. U zdravstvenim ustanovama na području Sarajevskom kantonu živorođeno je 329 djece, među kojom 171 dječak i 158 djevojčica.

Na području SK-a u istom mjesecu preminule su 383 osoba, 6 njih nasilnom smrću. U lokalnim zajednicama Unsko-sanskog kantona rođeno je 130 djece, dok je preminulo 177 osoba, što znači da je prirodni prirast u minusu za 47 osoba. U bračnu luku u ovom kantonu uplovilo je 280 osoba, dok ih je 8 odlučilo prekinuti bračne zavjete. Prirodni prirast u Posavskon kantonu u minusu je za 28 osoba. U augustu ove godine živorođenih je bilo 14, a preminule su 42 osobe.

U istom mjesecu bračne zavjete izgovorila su 22 para, a pozitivna vijest je što u ovom kanotnu u promatranom razdoblju nije zabilježena ni jedna rastava braka. Tuzlanski kanton je u posljednjem izvještaju Federalnog zavoda za statistiku imao čak 103 više umrlih nego rođenih, među kojima je šestero dojenčadi. U gradovima i općinama na području ovog kantona u augustu je sklopljeno čak 288 brakova, dok je 28 parova odlučilo istupiti iz bračne zajednice. U Zeničko-dobojskom kantonu živorođena su 282 dječaka i djevojčice, dok je 270 osoba preminulo.

Dvadeset i dva para koja žive na području ZDK-a odlučila su razvrgnuti bračnu zajednicu, a 324 para uplovila su u bračnu luku. Sklopljeni brakovi Bosansko-podrinjskom kantonu u augustu je zabilježila 25 smrtnih slučajeva te 14 rođenja, sklopljena su 22 braka, dok se samo jedan par odlučio za odvajanje od bračnog partnera – rastavu. Brojne porodice u Srednjobosanskom kantonu imale su razlog za slavlje, što dokazuje podatak od 155 živorođene djece. Dok su jedni slavili, drugi su tugovali zbog gubitka svojih najbližih. U SBK-u su preminule, kako pokazuju podaci, 202 osobe.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu preminulo je 216 osoba, a rođeno ih tek 128. Bračne zavjete izgovorio je 91 par, a statistika je zabilježila i jednu rastavu braka. U Širokom Brijegu i još trima općinama ZHK-a u jednom mjesecu rođeno je 74 djece, a u istom razdoblju preminulo je 65 osoba. Zbog sklapanja brakova slavilo se čak 76 puta, dok se samo jedan par odlučio na rastavu. Prostorno najveći kanton na području FBiH – Hercegbosanska imala je 38 umrlih (64) više u odnosu na broj rođenih (26). Četrdeset mladića i djevojaka odlučilo se za stupanje u brak, dok, prema posljednjim podacima, u ovoj županiji ni jedan brak nije “propao”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79