Tužna vijest iz Sarajeva: Preminula profesorica sarajevske škole

Profesorica JU Gimnazija Dobrinja Rusmina Bajrić preminula je 12. juna.

Od nje se opraštaju i putem društvenih mreža prijatelji, poznanici, kolege i učenici.

– Kada ode dobar čovjek sa ovoga svijeta, sav svijet je na gubitku. Naša škola je izgubila najljepši osmijeh, toplu riječ, čisto srce i svjetlost duše odlaskom naše predivne profesorice Rusmine.

Sa ogromnom tugom se opraštamo od nje uz želju da će joj Milostivi biti pun milosti i ljubavi kao što je ona prema svima nama bila.

Voljeni ne umiru, živjet će u njenim učenicima znanje koje je posijala… – poručili su iz ove gimnazije.

Dženaza će biti obavljena na Vlakovu s početkom u 13:30 sati.

Društvene mreže preplavljene su emotivnim objavama, porukama i angdotama o preminuloj profesorici.

-Odrasla sam u gimnaziji Dobrinja. Mogu slobodno reći da je to ‘moja’ gimnazija. Moja majka je dio kolektiva otkako je gimnazija oformljena u paklu agresije i rata. Bezbrojni su dani i sati koje sam znala provoditi kod mame u učionici, crtajući po tabli i zvjerajući okolo, ili sa mamom i ostalim profesorima u zbornici u okrilju stare škole, na izletima, slavljima, maturama i svim ostalim veseljima i povodima gimnazije Dobrinja. Ostavila sam više godina u toj ustanovi nego što bi to bilo koje drugo dijete ili učenik ostavio. Kada sam se upisala u gimnaziju Dobrinja, profesore nisam gledala kao profesore, već kao druge roditelje, dugogodišnje prijatelje i meni jako bliske i drage ljude, a Vi ste naravno bili među svima njima.

Niste mi lično predavali, ali za Vas sam znala otkako znam i za sebe. Crvenokosa (ponekad i tamnija, nijanse su varirale, ali je taj ‘vatreni’ pečat ostavio svoj trag) Crnogorka, uvijek vesele, ugodne i razgovorljive prirode i toliko dobroćudne naravi, da je ta narav graničila sa nestvarnim, nadnaravnim i nerealnim. Melek u ljudskoj formi. Insan nad insanima. Toliko dobar čovjek, da bi ta dobrota ‘išla na živce’, iritirala, boljela i žuljala sve one koji su samo mogli ciktati i sanjati da to budu. Ponekad se jednostavno čovjek rodi s nečim posebnim, sebi svojstvenim, onim božijim daškom utkane blagodati koje vam niko ne može osporiti, negirati ili oduzeti, a Vi ste to zasigurno imali i posjedovali u sebi. Pamtit ću Vas po svim šarolikim autfitima i žarkim, živopisnim bojama. To je nekako ujedno bio i Vaš ‘zaštitni znak’. Pamtit ću Vas po gestu kada sam u drugom razredu srednje škole trčala prema susjednom kabinetu dok ste zatvarali vrata, samo da bih pitala koji Vam je to lak na noktima, a da bi mi ga Vi potom odmah sutradan donijeli i poklonili. Pamtit ću Vas po svim lijepim riječima, savjetima i mudrim mislima, svemu onome što ste ostavili za sobom, Vašem vanserijskom opusu karijere i poslovanja u koje ste unijeli tu Vašu toplinu, vedrinu i živost jednog divnog srca i još divnije duše. Pamtit ću Vas po Vašem bodrenju da što više pišem i Vašem oduševljenju za svaki moj napisani tekst. Falit će mi ti Vaši jedinstveni komentari, salve pohvala, roditeljski savjeti i bodrenje do zadnje. A najviše od svega, falit ćete mi upravo Vi, moja draga profesorice, moja umjetnička dušo, esteto, erudito, najljepši cvijete i mirisu koje će ovaj svijet pamtiti. Svojom ste jedinstvenošću, iskrenošću, ljubavlju i blagom prirodom dotakli mnoga srca, mnogo duša i mnogo djece (danas mahom odraslih ljudi) koja će Vas pamtiti, čuvati u uspomenama i braniti od zaborava. Imali ste posebnu ‘žicu’, poseban dar i poseban način rada sa djecom. Za Vas su znali i oni kojima niste predavali, jer ste bili ‘miljenica’ djece i to sa opravdanim razlogom! Osvajali ste sve simpatije, kako ‘mlađe raje’, tako i starijih.

Nosit ćemo Vas u srcu, čuvat ćemo Vas na sigurnom, brojat ćemo sve one lijepe dane i trenutke provedene sa Vama i prisjećati se svih onih uspomena podijeljenih sa Vama.

Posljednje zbogom profesorice. Posljednje adio, posljednje ciao, posljednje au revoir, do ponovnog viđenja, na nekom boljem i puno ljepšem mjestu i svijetu… Da Vam dragi Allah dž.š. podari lijepi Džennet i sve Džennetske ljepote! El-Fatiha.., stoji u jednoj od objava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79