Tužna vijest: Preminuo šejh Salih ef. Ibrišević

Živio je skromno, a sav svoj imetak uglavnom je trošio u pomaganju svojih prijatelja i nemoćnih

Sufija, znalac, učitelj, predvodnik zaljubljenih, šejh pravovjernih hadži Salih Faruki efendija Ibrišević preselio je na ahiret u 80. godini života.

Rođen je 15.5.1941. godine u Paležu kod Kiseljaka. Živio je skromno, a sav svoj imetak uglavnom je trošio u pomaganju svojih prijatelja i nemoćnih.

Tokom radnog vijeka službovao je u Fojnici i najvećim dijelom u Sarajevu, kao muallim, imam i hatib u mnogim džamijama, prenosi Fena.

Šejh Salih ef. Ibrišević je ugodno i priželjkivano društvo stotinama svojih sljedbenika. Govorio je, predavao, prevodio i pisao o temama iz sufizma, akaida, ahlaka, tefsira, hadisa, fikha, arapske lingvistike, prirodnog okruženja i nauke općenito i izvrstan je poznavalac rješenja hanefijske pravne škole.

Predavanja koja je držao bila su predmetom zanimanja i starijih i mlađih, muškaraca i žena.

Njegov Sufijski centar u Sarajevu je središte okupljanja mnogih sufija i mutesavvifa kao i onih koje zanima tesavvuf i općenito islam. Poštovan je i cijenjen od svojih prijatelja i pristalica, ali i od svojih neprijatelja. Iako se spolja pričinjavao kao jako strog, uvijek je bio pun razumijevanja i samilosti za svakoga.

Hadži Salih efendija dao je i veliki doprinos na polju izdavaštva i publicistike. Autor je više knjiga: Pravi put i stranputice, Risala, Ako hoćeš derviš bit, Šejhov govor znaj istina je, Govor sufije. Preveo je djela Dragulji Mudrosti, četiri djela Mekkanskih otkrovenja od čuvenog Šejh Ekbera ibn Arebija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79