Tužni prizori iz Jablanice, saobraćaj i telekomunikacije i dalje u prekidu

Tužni prizori iz Jablanice, saobraćaj i telekomunikacije i dalje u prekidu


Saobraćaj prema Mostaru i dalje je zatvoren kod Donje Jablanice, mjesta najteže pogođenog bujičnim poplavama koje su iza sebe ostavile apokaliptične prizore.

Nekoliko bh. općina pogođeno je sinoć poplavama, a snimci sa terena potvrđuju da je najteže pogođeno područje Jablanice. Džamija i kuće u Donjoj Jablanici gotovo su u potpunosti ostale ispod vode, nasipa i nakupljenog materijala, a pripadnici Oružanih snaga BiH, civilne zaštite, gorskih službi spašavanja uz upotrebu teške mehanizacije otklanjaju slojeve nakupljenog materijala donešenog bujicom.

Kako je javio reporter Anadolu, putna komunikacija iz pravca Sarajeva do Donje Jablanice je otežana zbog odrona kamenja i zemlje, ali i cijelih stabala na kolovozu, koje uz poteškoće uklanjaju nadležne službe. Telekomunikacijske usluge i internet u potpunom su prekidu u užoj regiji pogođenoj bujičnim poplavama.

Stanovnici Donje Jablanice nisu htjeli pred kamere, ali kažu kako ovakvu katastrofu nisu zapamtili.

Akcije potrage i otklanjanja štete nastavljaju se, a bilans štete i stradanja još uvijek nije konačan.

Snimci uništenog naselja u Donjoj Jablanici zabilježeni iz zraka pokazuju razmjere katastrofe koja je ovo područje zadesila sinoć.

Najmanje 18 osoba tokom noći i dana smrtno je stradalo uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba. Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici. Takođe, u mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila.

Nažalost, broj žrtava mogao bi biti veći jer se još traga za nekoliko desetina osoba u sjevernoj Hercegovini, ali i centralnoj Bosni, istakli su zvaničnici.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija