Tvornica eksploziva u Vitezu ponovo bi mogla postati najveća u ovom dijelu Europe

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu Vitezit, prodata je u ponedjeljak kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka.

Nakon vijesti nameće se pitanje šta revitalizacija ovog nekadašnjeg giganta znači za Vitez i srednju Bosnu.

Za najvažniji dio Poslovnog sistema Vitezit, koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je da će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 radnika i uložiti 65 miliona eura u firmu koja bi trebala proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje.

Novi vlasnici najavili su kako će prosječna plata u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

Večernji list piše kako će, ako se ostvare ova predviđanja i obećanja, za godinu i po dana Vitez i cijela njegova okolina konačno prodisati punim plućima, jer Vitezit ima značajne potencijale koje samo treba pametno realizirati. Navode kako je kupac Winsley defense group specijaliziran za održavanje, rekonstrukciju i razvoj vojne opreme.

Značajan potencijal

Vitezit je bio najveći proizvodni kompleks te vrste u Evropi. U pogonima ovog preduzeća proizvodili su se namjenski proizvodi, raketni baruti, flegmatizatori, antifriz, zatim privredni eksplozivi i štapin, a formirala se i treća proizvodna jedinica (Sintevit) čiji su proizvodni programi bili PVC-granulati, ekstruzija i prerada od PVC materijala, izrada ambalaže i ostalih proizvoda od visokotlačnog polietilena, ploča od termoplasta i sl.

U toj tvornici proizveden je jedan od najpoznatijih eksploziva u ovom dijelu Evrope. Nazvan je po nazivu grada, “Vitezit”. To je pak bio običan eksploziv kao i svi drugi, ali mu se dodalo željezova (III) oksida, 20 posto, i tako je postajao crvene boje i bio prodorne snage.

Prije raspada Jugoslavije tvornica se zvala Slobodan Princip Seljo, skraćeno SPS, poznata po proizvodnji eksploziva “Vitezita”. Bio je to najveći proizvodni kompleks te vrste u Evropi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79