Tvrdi Andrea Jurić: Iz Sarajeva najviše prijava za vakcinu koju nabavlja ZHK

Za prve doze ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V koju bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) ZHK-a, dosad se pribilježilo oko 1.200 osoba, a najviše njih dolazi iz Sarajeva, kazala je Feni direktorica tog zavoda Andrea Jurić.
Naglasila je kako prijave traju do 12. februara i da Zavod, svima koji se prijave u tom roku, garantira da će dobiti obje doze.

Ponovila je kako oni, koji se ne registriraju do navedenog roka, kasnije ne mogu tražiti cjepivo.

Po njezinim riječima, prijave su počele 1. februara, a gotovo svi prijavljeni dolaze izvan ZHK-a.

“Velik broj prijavljenih osoba dolazi iz Sarajeva zbog čega ćemo nastojati osigurati vakcine u glavnom gradu BiH kako bi svi prijavljeni svoje doze mogli primiti u lokalnim domovima zdravlja”, istaknula je Jurić.

Dodala je kako se prvo vakcinisanje očekuje za 20-ak dana od trenutka zatvaranje narudžbe.

“Od proizvođača smo dobili jamstvo da će vakcina biti isporučeno u rekordu rekordnom”, kazala je direktorica Zavoda.

Naglasila je kako je riječ o cjepivu koje je nastalo na ranije rađenim metodama, zbog čega je ta vakcina, po njezinom mišljenju, pouzdanije od vakcina koje su nastale na novim principima što će otežavati dokazivanje njihovog (ne)djelovanja i mogućih nuspojava.

“Vakcina koju mi imamo je nastala na jako sličnim principima na kojima su se oduvijek pravila i izrađivala vakcina, tako da su dosta sigurna jer su naučnoj zajednici jako dugo poznata”, istaknula je Jurić.

Ocijenila je kako je interes za vakcinu jako dobar zbog čega će i povećati broj svojih telefonskih linija.

Direktorica Zavoda ZHK-a također je pozvala sve zainteresirane građane da se vakcinišu, odnosno prijave za vakcinaciju.

“Pozivam ljude da se vakcinišu, iako je to komercijalna vakcina. Svi ovi mehanizmi, putem Covaxa i drugih izgleda da nisu dali rezultate, tako da se bojim da će im ovo biti jedina prilika da se kod nas vakcinišu. Sutra će mnogo toga ovisiti o tome jeste li vakcinsani ili ne, a to uključuje kretanje po Evropskoj uniji i nekim drugim zemljama koje će našim građanima vrlo vjerocatno biti zabranjeno, ili će biti uvjetovano vakcinacijom”, pojasnila je Jurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79