Tvrdnje iz SAD-a: Hrvatska je zainteresovana za kupovinu nevidljivih borbenih aviona F-35

Izvršni potpredsjednik velikog američkog proizvođača oružja Lockheed Martina Greg Ulmer izjavio je da je Hrvatska pokazala interes za kupovinu njihovih nevidljivih lovaca F-35, javlja Reuters.

Ulmer, zadužen za sektor aeronautike u Lockheedu, to je rekao prilikom konferencijskog poziva s novinarima, kojima je iznio da su za borbene lovce pete generacije zainteresirani i Kanada, Finska i Švicarska, a među mogućim kupcima spominju se i Grčka, Španjolska te države s istoka Europe i Bliskog istoka, prenosi Jutarnji list.

Nije pojašnjavao u kojem kontekstu je Hrvatska iskazala svoj interes, s obzirom da su službene informacije iz Zagreba da, uz ponude francuskih Rafalea, švedskih Gripena i polovnih izraelskih F-16, razmatra američku ponudu za novi F-16 Block 70, dok se F-35 ne nalazi u službenoj ponudi.

Reuters je kontaktirao hrvatsku ambasadu u Washingtonu iz kojeg nisu porekli interes za F-35.

“Mi evaluiramo ponudu novih američkih aviona F-16 Block 70/72, zajedno s nekim drugim ponudama na našem konkursu za višenamjenske borbene avione, bilo nove bilo rabljene”, navodi se u odgovoru iz ambasade u kojem se uopće nisu referirali na pitanje aviona F-35.

Podsjetimo, ponude za borbene avione Hrvatskoj, prema službenim informacijama, su dostavili SAD za novi avion F-16 Block 70, Izrael za korišteni F-16 Block 30 te Francuska za korišteni Rafale, a Švedska za JAS-39 C/D Gripen. Faza dostave ponuda je završila i započeo je proces evaluacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79