U 2019. godini bh. diplomatija koštala porezne obveznike 24 miliona KM

Bosna i Hercegovina ima ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu. Od toga su 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

U navedenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima ima ukupno 253 zaposlenih. Koliko sve to košta porezne obveznike u BiH? Odgovor smo dobili u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tako smo saznali da je iznos troškova na stavci neto plaća za cijelu DKP mrežu u 2019. godini iznosio 13.740.500,00 KM. Kada su u pitanju troškovi na stavci naknada, za cijelu DKP mrežu u prošloj godini iznosio je 10.266.690,00 KM, što znači da su bh. građani ukupno izdvojili nešto više od 24 miliona KM.

S druge strane, zanimalo nas je šta se dešava sa diplomatama kojima se završi misija u u inostranstvu. Diplomate koje su u radnom odnosu u Ministarstvu vanjskih poslova vraćaju se na radna mjesta i poslove koje su obavljali prije imenovanja.

Oni koji nisu bili u radnom odnosu vraćaju se svojim poslovima koji nemaju veze sa Ministarstvom vanjskih poslova. Nema neraspoređenih ambasadora u Ministarstvu vanjskih poslova, samo tri osobe (dva ambasadora i jedna generalna konzulica), usljed pandemije koronavirusa čekaju uspostavljanje saobraćaja kako bi preuzeli dužnosti na destinacijama na koje su imenovani prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79