U 2022. ćemo vidjeti koliko Dodika ima saveznika, a koliko Bosna i Hercegovina

Političari u BiH građanima manipulišu jer im nameću strah.

Imam jasnu poruku za sve ljude, a to je da nema razloga za strah. To je u razgovoru za Raport kazao politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo te komentirao trenutnu političku situaciju u našoj zemlji, ali i otkrio šta je mogući scenarij u 2022. godini.

Ovo je uvertira u ono što će se dešavati 2022. godine. Odnosno, naredna godina će nam dati odgovore na mnoga pitanja koja danas imamo. Od januara do izbora vidjet ćemo šta će biti sa državom, šta će biti sa pojedinim političarima. Ono što je najbitnije, jasno će se znati ko su ti saveznici, ko iza koga stoji, i koliko je taj neko spreman da se zalaže za njega i njegove ideje – kazao je Puhalo.

Ovo je Dodikova novogodišnja poruka: “Na Balkanu će se uskoro sukobiti EU i Britanija”

Međutim, navodi da, uprkos svim političkim dešavanja u našoj zemlji, njemu je događaj godine ipak dolazak vakcina protiv koronavirusa.

Ovo su sve neka dešavanja BiH od avgusta pa do sada. Mislim da se radi samo o ubrzavanju krize nakon odlaska bivšeg visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka – istaknuo je Puhalo.

Na pitanje da li misli da je ovo najgora politička kriza u BiH od Dejtonskog sporazuma, kako mnogi politički analitičari navode, kazao je da je ovo kulminacija najgorih godina.

Prije bih to ovako definisao. Svi oni problemi koje nismo rješavali, a to su presude Ustavnog suda, Izborni zakon, Ustavni sud, položaj Hrvata, su sada kulminirali u ovoj godini. Mislim da će naredna godina biti vrlo potresna za neke, ne znam za koje. To ćemo još vidjeti. Mislim da nema razloga za strah, jer oni žele strah. Oni manipulišu strahom. Sve je pod tenzijom – kazao je on.

Osvrnuo se i na svakodnevne prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovu huškačku retoriku. Samatra da je Dodik potaknuo sve ono što je bio problem u ovoj državi 25 godina.

On je preuzeo na svoja pleća i pokrenuo sva ta pitanja. Da li je način na koji je to uradio uredu, to je već nešto drugo. Svakako da imamo dosta problema koji se moraju rješavati. Druga stvar koja je vrlo važna, to je: koji je Dodikov cilj. Da li je to jačanje Republike Srpske ili jačanje BiH, kao što on tvrdi, ili razvaljivanje države. Teško je reći. Imamo podijeljena mišljenja. U 2022. godini ćemo vidjeti koliko on ima ustvari saveznika, a koliko Bosna i Hercegovina, i ko će u ovoj igri pobijediti. Ne smijem se kladiti niti na jedne niti na druge. Vrijeme će pokazati – pojašnjava Puhalo.

Milorad Dodik: “Najbolje je da Bosne nema”

Navodi kako zasigurno ne može doći do otcjepljenja RS, ali da su svakako neke linije pređene.

Neke su linije pređene, a neke najavljuju da će preći. Ako se to desi, onda ćemo vidjeti. Znate, moram iskreno da kažem. Ne znamo do koliko su spremni da idu. To što oni pričaju ništa ne znači, dok ne vidimo šta će da urade. Dodik je dio problema, a ne rješenja. Koliko je međunarodna zajednica spremna da reagira, koliko će oni uspjeti da homogenizuju ljude u RS i koliko će uspjeti uvjeriti Dodik ljude da mu vjeruju. To je teško za reći. Vrlo brzo ćemo da znamo kakva je pozicija Dodika u odnosu na međunarodnu zajednicu, u odnosu na savjetnike iz regiona, a koliko ima podršku unutar RS, a na kraju krajeva i Hrvata u Bosni i Hercegovini – naveo je Puhalo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79