U 30 kontrola u TK otkriveno 7 radnika nacrno i zapečaćeno 9 objekata

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da to čine blagovremeno

U 30 kontrola koje su na području Tuzlanskog kantona proveli jučer inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) otkriveno je sedam neprijavljenih radnika i zapečaćeno devet objekata.

Na području općina Kalesija, Teočak i Sapna, kontrolirani su porezni obveznici u djelatnostima ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva te drugih uslužnih djelatnosti. Osim sedam neprijavljenih radnika, inspektori su otkrili šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jedan objekat bez fiskalnog uređaja. Svi kontrolirani subjekti imali su odborenje za rad od nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja, zapečaćeno je devet objekata, a u 17 slučajeva su napisani prekršajni nalozi te izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 40.200 KM.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da to čine blagovremeno, da dobrovoljno prijavljuju i plaćaju radnike, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način.

– Poštovani porezni obveznici, svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata. Blagovremeno izvršavajte svoje porezne obaveze jer ćete na taj način iskazati poštovanje i ljubav prema svojoj općini, gradu i domovini. Vaša sreća i sreća Vaših prijatelja i sugrađana zavise od kvaliteta življenja koji se zasniva na plaćanju poreznih obaveza iz kojih se finasira: obrazovanje, zdravstvo, mirovine, infrastuktura, sport, kultura…

Porezna uprava će na sve načine pomagati obveznicima koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje – kaže se u saopćenju PUFBiH.

Porezna uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije te poziva obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone. Ukoliko u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zabrana obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima, naglašavaju iz ove institucije.

Poziva sve radnike koji rade ‘nacrno’ da je obavijeste o tome. Samo na taj način moći će ostvariti zakonom zagarantovana prava na zdravstvenu zaštitu, penzijsko i invalidsko osiguranje te druga prava po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, s izraženom korupcijom, ugroženim pravima i po svim kriterijima su na nepovoljnim mjestima na tabelama uređenih država.

Svaka prijava imat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti” prenosi Fokus.

 

“Radnici, prijavite gazde ako budete radili za praznike!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79