U 76. godini preminuo sarajevski policajac Nusret Smajlović Libe

Poznati sarajevski policajac i značajni učesnik odbrane grada Nusret Smajlović Libe preminuo je u petak 26. marta u 76. godini života.

Smajlović je ostao u sjećanju da je kao šef Potraga u Gradskom SUP-u Sarajevo učestvovao u potrazi za Junuzom Kečom po kojem je bh. reditelj Ademir Kenović snimao kultni film “Kuduz”.

Tragedija koja se desila prije 36. godina obilježila je karijeru Smajlovića. Naime, u Selu Gornja Bioča kod Hadžića 21. marta 1985. godine zbog ljubomore Junuz Kečo je izvrišio ubistvo supruge Raseme Fazlibašić, a povrijedio vlasnika kuće Halila Džambas te pobjegao u šumu.

Nakon Kečinog zločina kreće neviđena potjera za Junuzom na području Lepenice, Rakovice, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Tarčina, Pazarića, Bradine, Raštelice, Hadžića, Blažuja. Za potragu i hapšenje Keče, Smajlović je dobio priznanje u u bivšoj Jugoslaviji “zlatnik s likom Tita”, piše Klix.

Smajlović se tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu istakao u odbrani grada Sarajeva. Nakon rata Smajlović je imenovan na funkciju savjetnika Kontraobavještajne službe Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U decembru 1994. godine imenovan za prvog dsekretara u Ambasadi BiH u Budimpešti, a 1996. vraća se u MVP BiH. Potom 2000. godine postaje konzularni radnika u Ambasadi BiH u Atini.

Nusret Smajlović Libe bit će ukopan danas na Grlića Brdu u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79