U 81. godini umro Ivica Osim!

Ivica Osim Švabo, legenda bh. nogometa, preminuo je u 81. godini života.

Osima je smrt zatekla jutros u 10:00 sati u Grazu gdje je živio posljednjih nekoliko godina.

Vijest je potvrdio sportski komentator i prijatelj porodice Sabahudin baho Topalbećirević.

“Mislio sam da ovo neću nikad napisati…a bojao sam se tog trenutka…dragi prijatelji, napustio nas je Švabo, nas veliki Ivica Osim. Potvrdila mi je to njegova životna saputnica, Asima. Duboko me potresla ova vijest, jer Švabo i njegova porodica moji su veliki prijatelji. A Švabo je bio na neki način i moj mentor, jer puno toga sam naučio u višesatnim razgovorima sa njim. Tu vezu nikada nismo prekidali, bilo gdje na svijetu da ga je odveo njegov trenerski poziv, nalazio sam način da se čujemo i razgovaramo. Dva filma sam uradio o njemu.

Posljednji, ne tako davno. Ovo je moj oproštaj od Švabe. Sve smo za života rekli jedan drugome. Nedostajaćeš, jer jednom se rađaju takvi ljudi kao sto je bio ŠVABO. Moj Švabo” napisao je Topalbećirević.

Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Odrastao je na Grbavici gdje je počeo da trenira nogomet, a za prvi tim je zaigrao u sezoni 1959/60. 11 godina nastupao je za Plave i odigrao je 250 zvaničnih mečeva te postigao 75 golova.

Otišao je 1970. u Francusku i igrao je za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Za reprezentaciju Jugoslavije igroa je 16 utakmica i dao osam golova, a kasnije je bio uspješan kao selektor Jugoslavije.

Kao trener se proslavio na klupi Željezničara, vodio još Partizan, Panathinaikos, Sturm, JEF United, te je na kraju karijere vodio Japan.

Prije 15 godina doživio je moždani udar. Godine 2011. FIFA ga je postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti u historiji bh. nogometa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79