U akciji MUP-a RS kažnjena su 333 vozača

 

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka izdali su 1.375 prekršajnih naloga tokom trodnevne akcije, u kojoj su kontrolisali 7.268 učesnika u saobraćaju

Od ukupnog broja kontrolisanih, na alkohol je testirano 6.393 vozača, a zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionirana su 333 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja.

Od ukupno sankcioniranih, 177 vozača sankcionisano je zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 promila, 105 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 promila, dok je 29 vozača zadržano u službenim prostorijama do otrežnjenja zbog koncentracije veće od 1,5 promila.

U saopćenju Policijske uprave Banja Luka navodi se da je šest vozača odbilo da se podvrgne alkotestiranju.

Zbog prisustva alkohola u organizmu sankcionirano je šest mladih vozača, odnosno vozača mlađih od 21 godine ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

Evidentirana su 243 učesnika zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, dok su 24 vozača sankcionirana zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja sigurnosne sjedalice.

Također, u ovoj akciji utvrđeno je da čak 18 vozača upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita, dok je 14 kažnjeno zbog vožnje neregistriranog vozila.

Zbog nepravilne upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje sankcionirano je 12 vozača, dok je 159 vozača kažnjeno zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

U sklopu akcije, od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, oduzeta su četiri vozila.

Ova akcija sprovedena je u sklopu preventivno-represivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79