U akciji “Pero” lišena slobode i dva uposlenika SIPA-e

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros operativnu akciju kodnog naziva “Pero”. Kako ”Avaz” saznaje iz izvora bliskih istrazi, do sada su slobode lišene 22 osobe.

Riječ je, kako saznajemo, o aktivnostima koje se odnose na izdavanje lažnih diploma.

Aktivnosti se provode prema naredbama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać.

Prema nezvaničnim informacijama, slobode je lišen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On se ranije dovodio u vezu s lažnim diplomama jer ima svoj privatni centar za obrazovanje u Cazinu.

Osim Hadžipašića, slobode je lišen i Goran Lalović, suvlasnik firme Centar za obrazovanje VITA plus.

“Avaz” otkriva da su lišena slobode i dva uposlenika SIPA-e.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Portparol Tužilaštva USK Irena Marjanović-Čavkić kazala je da su osumnjičeni stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali, dodala je.

Budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79