U Austriji ako nemate negativan test za koronu, ne možete se ni ošišat

Austrija je u ponedjeljak izdala upozorenje za putovanja u pokrajinu Tirol zbog pojave slučajeva južnoafričke varijante koronavirusa, iako su u počeli sa ublažavanjem mjera otvaranjem škola, trgovina, frizerskih salona, ​​muzeja i zooloških vrtova.

Zvaničnici danima raspravljaju jesu li potrebna posebna ograničenja u Tirolu, popularnom skijaškom odredištu. U Tirolu su potvrđene 293 infekcije zaraznijom varijantom koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi.

Regionalna vlada napravila je u ponedjeljak listu mjera koje uključuju pozive ljudima da izbjegavaju nebitna putovanja, više policijskih provjera nošenja maski i držanja distance, te zahtjev za negativne antigenske testove prije korištenja žičara.

Malo kasnije savezna vlada pozvala je Austrijance da se suzdrže od nebitnih putovanja u Tirol, koji graniči s Njemačkom, Italijom i Švicarskom. Oni koji su bili u Tirolu u posljednje dvije sedmice pozvani su da se testiraju, a oni koji planiraju putovati iz Tirola u druge austrijske regije bit će testirani prije nego što krenu.

– Sve se mora učiniti kako bi se spriječilo da se mutacije virusa šire dalje – rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Ublažavanje mjera u Austriji i dalje nije potpuno. Za odlazak kod frizera potreban je negativan rezultat testa koji je star najviše 48 sati. U trgovinama kupci moraju nositi propisane zaštitne maske, odnosno nije dovoljno prekriti lice bilo kojoj tkaninom.

Restorani i hoteli i dalje su zatvoreni, a vlasti kažu da ih ovaj mjesec neće otvoriti. Uspostavljene su provjere na granicama, a oni koji dolaze u zemlju u karantinu treba da provedu 10 dana.

Zaključavanje Austrije bilo je na snazi ​​od 26. decembra. Iako je vlada saopćila da se Austrija mora približiti nivou od 50 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, taj broj je i dalje znatno veći i trenutno iznosi 104 .

Odluka vlade da nastavi s popuštanjem mjera izazvala je kritike, a vođa opozicije tvrdi da je ponovno otvaranje škola značajan rizik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79