U Banja Luci  ne može LGBT zastava ali može transparent “svi su Srbi Ratkovi vojnici”

N1

 

LGBTIQ aktivistkinji Neveni Zelenika, oteta je zastava duginih boja tokom osmomartovskog marša u Banja Luci. Zastavu je nosila kako bi ukazala na težak položaj žena te marginalizovane grupe. Ona je kazala da je jutros u Banja Luci objavljen transparent povodom rođendana ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Kako je kazala Zelenika iz mržnje se oduzima zastava duginih boja, dok su dobrodošli transparenti Mladiću.

“Rođendan Ratku Mladiću je divno dočekan pa je na transparentu pisalo: U gradu, u selu,brdu ravnici, svi su Srbi Ratkovi vojnici. Šta ovim Banja Luka poručuje? Da se vraća u prijeratni period kada su tenzije bile povećane”, kazala je Zelenika.

LGBTIQ aktivistkinje Lejla Huremović i Dina Bajrektarević kao i aktivista Branko Ćulibrk su također kazali da cjelokupna atmosfera koja se krenira u društvu uključujući i najnovije najave o kriminalizaciji klevete u bh. entitetu RS utječe i na marginalizovane grupe poput LGBT populacije.

“Bilo koji zakoni koji se donosi u BiH i koji je restriktivan za bilo koju grupu se reflektuje na cijelo društvo. Ja mislim da je usko vezano i ovaj zakon o kleveti sa svim netrpeljivostima koje se dešavaju u Banja Luci i BiH”, objasnila je Huremović za N1.

Kao pozitivan primjer Bajrektarević je navela Tuzlu gdje je, kako kaže, slobodno hodala sa zastavom duginih boja.

“Mi ćemo biti sastavni dio javnog prostora, bićemo glasni, bićemo vidljivi i uvijek ćemo stati jedno za drugo. To je ono što je najbitnije”, navela je Bajrektarević .

Za Ćulibrka stanje u RS je sve lošije i lošije jer izostaje reakcija na situacije poput one sa oduzimanjem zastave duginih boja.

“Mi u ovom trenutku zbog izostanka reakcije podržavamo jedno ponašanje koje nije adekvatno u našem društvu jer je trend da budemo što agresivniji prema onima koji misle drugačije”, istakao je Ćulibrk.

Zelenika je objasnila da su ispoštovali sve neophodne procesure kako bi organizirali osmomartovski marš.

“Gradska uprava Banja Luka je održavala interne sastanke gdje su u posljednjem trenutku javili nama organizatorima da će naš marš biti isključen iz programa Grada i time da nećemo dobiti institucionalnu podršku”, kazala je Zelenika.

Na kraju, Zelenika kaže da ukoliko RS usvoji zakone o kleveti i nastavi sa represijom, emigracija će biti jedini izbor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79