U BANJALUČKOJ LIVNICI UNIŠTENO NEZAKONITO ORUŽJE PRIKUPLJENO U BIH

Oko 2.500 komada malog oružja i lakog naoružanja, kao i prateće opreme uništeno je danas u Livnici čelika “Jelšingrad” u Banjoj Luci.

Akciju uništavanja oružja organizovao je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Predsjedavajući Koordinacionog odbora Ermin Pešto pojasnio je novinarima da je uništeno više od 1.100 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka i pištolja te oko 1.300 komada dijelova oružja i prateće opreme, koje je od početka godine zaplijenilo deset policijskih agencija iz BiH ili su bili u njihovom vlasništvu, te dobrovoljno predali građani.

Istakao da je ovo nastavak napora na smanjenju rizika od zloupotrebe malog i lakog oružja.

– Tokom prošle i u ovoj godini, uništili smo ukupno 13.000 komada malog i lakog oružja i njegovih komponenti – pojasnio je Pešto i naglasio da u tim aktivnostima učestvuju sve policije agencije u BiH.

Najavio je slične akcije i u narednom periodu te pozvao građane da predaju nadležnim organima nezakonito oružje, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

I predstavnik EU u BiH Richard Wood je kazao da je ovo značajan događaj za sigurnost građana u BiH te najavio podršku Unije takvim aktivnostima i u narednom periodu.

– EU cijeni ove napore bh.vlasti, a posebno agencija za provođenje zakona. Borba protiv prekograničnog organizovanog kriminala uključuje i borbu protiv nezkonite proizvodnje i proliferacije oružja – rekao je Wood.

Šef Odsjeka za pravda i sigurnost u UNDP-u BiH Slobodan Tadić je kazao da već godinama podržavaju ove aktivnosti te zajedno s EU rade na implementaciji direktive koja se tiče kontrole naoružanja u jugozapadnom Balkana.

 

 

Crna hronika / Foto Fena

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments