U banjalučkom UKC-u otkrili i južnoafrički soj virusa

Testirana su 93 pozitivna uzorka koji su namijenjeni za identifikaciju ova dva soja vriusa

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa.

Testirana su 93 pozitivna uzorka koji su namijenjeni za identifikaciju ova dva soja vriusa.
Krajem februara primijećen je izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale Covid 19, te je shodno tome odlučeno da se sprovedu ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme.

“Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta (od 1. marta do 15. marta 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66% uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih. Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa,” saopštili su iz UKC-a RS.

Iz ove zdravstvene ustanove pojašnjavaju da je razlikovanje ova dva soja moguće izvršiti sekvenciranjem.

“U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja,” navedeno je u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79