U Banjoj Luci zabranjena sva javna i privatna okupljanja do 18. marta

Banjaluka, BiH - 21. mart 2020: Banjalučke ulice večeras od 20 časova su puste, građani poštuju policijski čas koji je danas uveden u periodu od 20 do pet časova u cilju sprečavanja širenja korona virusa. ( Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency )

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, jedan dio članova bio je uključen onlajn, dok je jedan dio lično prisustvovao sjednici

Nepovoljna je trenutna epidemiološka situacija u Banjoj Luci, uzrokovana pandemijom koronavirusa s tendencijom daljeg pogoršavanja, zbog čega je na snazi niz epidemioloških mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

”Trenutna epidemiološka situacija u Banjoj Luci je nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja. Zabilježen je povećan broj građana koji su pozitivni na virus korona”, jedan je od zaključaka današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Banje Luke.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, jedan dio članova bio je uključen onlajn, dok je jedan dio lično prisustvovao sjednici.

Nove mjere u Banjaluci: Maske obavezne i na otvorenom

Jednoglasno su usvojeni zaključci da sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, do 18. marta 2021. godine, te se obavezuju građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru obavezno nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra (osim u slučaju da se osoba kreće sama, sa članovima porodice ili tokom obavljanja fizičke aktivnosti).

Zabranjuju se sva javna i privatna okupljanja do 18. marta 2021. godine.

”Uputiti jasnu instrukciju i opomenu svim obrazovnim i kulturnim ustanovama da se obavezno poštuju epidemiološke mjere, uz napomenu da će se vršiti pojačana kontrola u narednom periodu”, navodi se u saopćenju ureda gradonačelnika Banje Luke.

Također, obavezuju se svi tržni centri i marketi da na vidnom mjestu istaknu broj ljudi koji može biti unutra, a to je jedno lice na četiri kvadrata, te da kontrolišu ulazak i izlazak uz obaveznu dezinfekciju. Zabranjuju se bilo kakva okupljanja unutar istih. Gradski kontrolni organi moraju pojačati kontrolu provođenja ove mjere. Ova mjera odnosi se i na sve pijace.

Gradski štab će uputiti prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku/Bosnu i Hercegovinu uvede obavezan PCR test, osim za građane Republike Srbije.

Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića da dostavljaju izvještaje o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS razmotriti mjeru obustavljanja nastave u osnovnim školama od petog do devetog razreda, ukoliko se loša epidemiološka situacija nastavi.

Naređuje se dezinfekcija javnih površina (javnih saobraćajnica u centralnom gradskom području i parkinzi), dječijih igrališta i posebno prilaza školama, a potrebno je i pojačati kontrolu poštovanja propisanih mjera u gradskom saobraćaju.

”Ovim putem, pozivamo sugrađane na dodatni oprez i da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, jer svaka mjera ima efekta onoliko koliko se poštuje”, navodi se u saopćenju.

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke nastavit će pratiti situaciju i u skladu s tim pravovremeno reagovati.

Sljedeća sjednica štaba bit će održana u srijedu ili četvrtak, a po potrebi i prije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79