U Beogradu osvanula još dva grafita ratnom zločincu Ratku Mladiću

Više od mjesec dana nakon potvrđivanja presude zločincu Ratku Mladiću na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti, u Beogradu i dalje osviću grafiti podrške.

Preko noći na općini Novi Beograd osvanula su dva, jedan na kružnom toku kod zgrade općine, a drugi u Bulevaru Zorana Đinđića.

Ratko Mladić je 8. juna pravosnažno osuđen pred sudom u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Na Bulevaru Zorana Đinđića osvanuo je transparent na kojem piše “Bulevar Ratka Mladića”, dok je u blizini kružnog toka kod općine Novi Beograd iscrtan Mladićev lik, piše Nova.rs.

Podsjećanja radi, nakon izricanja presude pojavio se skandalozni mural s njegovim likom u Vranjskoj Banji, na zidu stadiona FK Mineralac.

Osim toga, bojni murali i grafiti podrške ovom zločincu pojavili su se u više gradova Republike Srpske nakon izricanja presude.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je odlučio poduzeti konkretnije korake kako bi se stalo ukraj veličanju osuđenih ratnih zločinaca. Kako je rekao Inzko, nije mogao vjerovati kada je 20. aprila ove godine na jednom bh. portalu pročitao da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara.

“Odlučio sam da ću lično obići sve lokacije u Bosni i Hercegovini na kojima se nalaze murali posvećeni njemu. I Kalinovik, i Nevesinje, i Bosansku Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala”, kazao je nedavno visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojoj poruci bh. javnosti.

Dodao je da je otišao u Foču, gdje je namjeravao razgovarati s mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako doista izgleda mural posvećen Mladiću.

“No, nakon šoka, grča i nevjerice, koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje”, kategoričan je Inzko.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79