U Beogradu se za oko 30.000 evra nudi “krov nad glavom” veličine do 15 metara kvadratnih

U Beogradu se za oko 30.000 evra nudi “krov nad glavom” veličine do 15 metara kvadratnih


Stan u zgradi, odličnog kvaliteta, dobro osvijetljen, na visokom prizemlju, spavaća soba, kupatilo, kuhinja, hodnik. Zvuči kao uobičajeni oglas za prodaju stana u Beogradu. Kako prodavac kaže, kompletno je opremljen i nije potrebno nikakvo ulaganje.

Cijena je 28.000 evra, može i na kredit. Mjesečna rata za otplatu na 30 godina je 90 evra. Jedino što je u pitanju krov nad glavom od 10 kvadrata!

Ovakva ponuda nije jedina na oglasima za nekretnine. Specijalizovani internet sajtovi za prodaju i izdavanje nekretnina puni su sličnih ponuda takozvanih mikro garsonjera veličine do 15 kvadrata. Teško je zamisliti da se u ovakvom prostoru za “lutke” mogu naći krevet, kuhinjski dijelovi, plakar, trpezarijski sto i kupatilo. Ali, nekim trikom, sve stane.

Za 23.000 evra, recimo prodaje se prostor od 16 kvadrata kod Cvetkove pijace, dok su u ponudi garsonjere od 11, 12 i 14 kvadrata na Banovom brdu, Dorćolu, Dušanovcu, Voždovcu. Cijenu određuje da li su u izvornom stanju ili renovirane. Rekorder po veličini, ali i neuglednosti je stan od svega osam kvadrata na Čukarica. Cijena mu je 10.500 evra, a legalizacija u toku.

Iako su često u pitanju preuređene zajedničke prostorije, dijelovi stanova, ili kuća, uglavnom nalik na adaptirane “šupe”,oglašivači ih nazivaju dvorišnim zgradama i stanovima. Trenutna situacija “podivljalih” cijena nekretnina u prestonici i povećane tražnje, od početka rata u Ukrajini, dala im je šansu da ovakve minijaturne primjerke prodaju i skuplje od 35.000 evra.

Prema važećem Pravilniku o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada, ovakvi objekti ne bi mogli da nose naziv stanova ili garsonjera.

– Većina stanova čija je kvadratura oko 15 kvadrata se nalazi u starogradnji i to su u velikoj mjeri neke prostorije, dijelovi zgrade, koji su imali drugu namjenu, pa su kasnije prenamijenjeni u životni prostor – kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala 4 zida specijalizovanog za prodaji i izdavanje nekretnina. – Premda nam 15-17 kvadrata može zvučati malo, treba podsjetiti da su te površine, a nekad i manje sobe u studentskim domovima. Ono što je bitno jeste da stan, ma koliku površinu ima, treba da bude funkcionalan i ima sve elemente, prostorije neophodne za organizaciju života, uključujući i kuhinju i kupatilo.

Kako napominje, u nekim kulturama, kao što su azijske, život u malim, “skučenim” prostorima je realnost velikog broja ljudi, a posljedica je visoke cijene nekretnina, nižeg životnog standarda, ali i velike populacije na ograničenoj teritoriji.

Milić Đoković, iz Klastera nekretnina, s druge strane nema mnogo razumijevanja za takve prostorije i smatra da ih ne bi trebalo zvati stanovima.

– To su zapravo sobe, a jedino se u Srbiji, mimo svih građevinskih standarda, prodaje i iznajmljuje kao stan – kaže Đoković. – U stvari, takva situacija je pokazatelj sve većeg siromaštva naših građana. Za one koji žele da žive u Beogradu, s obzirom na nerealno visoke cijene, jedino što većina ljudi može sebi da priušti su takve nekretnine veličine “barbi kućice”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija