U Beogradu žandarmerija bacala suzavce iz 1990. godine: Rok trajana istekao prije 25 godina

Pokret slobodnih građana saopštio je 11. jula da je “rok trajanja suzavca pet godina, a da nakon toga dolazi do promjene hemijskog sastava kada otrov postaje jači”.

Na protestima koji su u Beogradu počeli 7. jula zbog najave pooštravanja epidemioloških mjera, policija je na demonstrante ispaljivala suzavac koji je proizveden 1990. godine, što je izazvalo uznemirenost i osude građana i pojedinih opozicionih stranaka.

Sve se događalo u jeku pandemije koronavirusa, kada u Srbiji svakodnevno raste broj zaraženih i umrlih.

U rastjerivanju okupljenih ispred zgrade Skupštine Srbije i okršajima sa grupama demonstranata u centru Beograda 7., 8. i 10. jula ispaljen je veliki broj patrona suzavca koje su se mogle ponaći na ulicama i po završetku višesatnih sukoba.

Reporteri Radija Slobodna Evropa zabilježili su one sa oznakama “Metak 38mm MN-01 CS”.

– Metak 38 milimetara je standardni kalibar za puške koje vidite u rukama policajaca koji ih ispaljuju, a CS je oznaka nadraživca, pojašnjava vojni analitičar Aleksandar Radić.

Kao godine proizvodnje na nekim patronama je upisana 2012. godina, a neke su proizvedene prije 30 godina.

Pretragom fotografija patrona, RSE je ovaj tip pronašao u ponudi kompanije “Trayal” iz Kruševca koja se duže od vijeka, pored ostalog, bavi proizvodnjom eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, “namijenjenih individualnoj i kolektivnoj zaštiti”.

Iz ove kompanije nisu odgovorili na pitanje da li su oni proizvođači suzavca koji je policija ispaljivala na protestima u Beogradu.

U opisu proizvoda pod nazivom “hemijski metak za neutralisanje MN-01”, na sajtu “Trayal-a” navodi se da je ovo “pirotehničko sredstvo namijenjeno za privremeno onesposobljavanje nezaštićenog ljudstva na otvorenom i zatvorenom prostoru”.

– Kod nezaštićenog ljudstva se javlja jak nadražaj, peckanje očiju i sluzokože, jako suzenje, nemogućnost gledanja, kašalj, otežano disanje i gušenje čime se kod izloženog ljudstva bitno umanjuju fizičke i psihičke aktivnosti, navodi se u opisu proizvoda na sajtu kompanije Trajal.

Rok upotrebe pet godina?

U tehničkim karakteristikama navodi se da je rok upotrebe suzavca pet godina, odnosno da ga je “najbolje upotrijebiti” u tom periodu.

Iz ove kompanije nisu odgovorili ni na pitanje šta se sa sastavom i njegovim efektima događa kada je rok prekoračen 25 godina.

Odgovori nisu stigli ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova na čiju je adresu RSE poslao i pitanje da li toliko star suzavac može imati posljedice po zdravlje ljudi.

Uznemirenost građana

Ovo pitanje pokrenuli su građani na društvenim mrežama koji su također objavljivali fotografije patrona, a postupanje policije na protestima u Beogradu osudile su nevladine organizacije i opozicione stranke.

Pokret slobodnih građana saopštio je 11. jula da je “rok trajanja suzavca pet godina, a da nakon toga dolazi do promjene hemijskog sastava kada otrov postaje jači”.

Taj Pokret uputio je zahtjev MUP-u da “prekine sa direktnim trovanjem svih učesnika protesta”, a od stručne javnosti je zatražio da se oglasi o posljedicama bacanja suzavca.

Da li rok upotrebe utječe na posljedice po zdravlje?

– Naravno da se hemijski sastav unekoliko mijenja, ali nije riječ o nečemu što može drastično da naruši bezbjednost ljudi. Uobičajeno je da policija koristi sredstva koja ima na raspolaganju u skladištima i da se prvo koriste ona starija, a potom novija, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Pod uslovom da su stajala u magacinu u originalnom pakovanju, protokom vremena ova sredstva samo gube dio svoje snage, naveo je za RSE direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević.

-Recimo da je sada 85, 90 posto aktivan u odnosu na to kako je nekada bio. Znači, za isti efekat mora da se baci više. Ali, efekat zavisi i od pritiska i od vazdušnih strujanja, rekao je Blagojević.

On je dodao da po hemijskim klasifikacijama, CS (suzavac) nije otrov već iritans i da, “po svemu što se zna nema toksična svojstva”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79