U bh. entitetu RS pripreme za obilježavanje neustavnog praznika

Dan uoči obilježavanja neustavnog Dana Republike Sprske iz ovog eniteta stižu odranije poznate poruke. Neustavni praznik, sutra će biti obilježen bez tradicionalnih, velikih i organizovanih okupljanja.

Neustavni 9. janaur, Dan Republike, obilježavan je pompezno godinama unazad. Sutrašnje obilježavanje zbog panedemije bit će upriličeno bez svečanog defilea, skromnije i u skladu s epidemiološkim mjerama. Ono što je nepromijenjeno jesu političke poruke, matrica i retorika od najviših entitetskih zvaničnika. I danas ista poruka. Slavi se sloboda. Republika Srpska je neupitna kategorija, piše Federalna.

– Vjerujem da će Republika Srpska svake godine i za svaki Dan Republike i za svaki drugi važan praznik biti sva jača i razvijenija. Uostalom, mi smo pokazali kapacitet naših institutcija – izjavila je Željka Cvijanović, predsjednica RS-a (SNSD).

Republika Srpska je viševjekovna ideja i težnja srpskog naroda da živi u svojoj državi slobodno, a ova generacija je očigledno imala istorijsku ulogu da tu ideju materijalizuje i taj san ostvari, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Odluka Ustavnog suda BiH ne može da promijeni istoriju niti može da utiče na osjećanja ljudi u Republici Srpskoj. Ustavni sud BiH nije svakako institucija gdje bi mi trebalo da tražimo dozvolu šta i kada da slavimo – dodao je Dodik.

Povodom obilježavanja 9. januara iz Ujedinjene Srpske pozvali su građana da sutra masovno u kolonama autombila uz istaknute zastave pokažu ljubav prema Republici Srpskoj i, kako ističu, danu njenog rođenja.

– Naš dan rođenja neće mijenjati nikakvim administrativnim mjerama. Odbacit ćemo sve pokušaje da se revizionistički mijenja naš dan rođenja ili da na drugi način oskrnave bilo šta što čini temelje, suverenitet Republike Srpske – rekao je Nenad Stevandić, predsjednik US-a.

Da je Dan Republike neupitan, kao i Republika Sprska, poručuju predstavnici opozicije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79