U bh. gradu počinje iskopavanje i istraživanje: 1 kg košta 25.000 eura

Kompanija Seven Plus bi početkom 2021. godine u Varešu trebalo da započne geološka istraživanja s ciljem pronalaska hroma, potvrdio je to za Klix.ba Miloš Bošnjaković, osnivač ove kompanije.

Priča o rudarstvu u Varešu uskoro bi mogla promijeniti identitet ove općine te osigurati bolji standard i kvalitet življenja za sve stanovnike, ali i radnike kojih će sigurno biti i iz drugih bh. gradova u Varešu.

U razgovoru za Klix.ba Bošnjaković kaže da je dugo razmišljao o istraživanju i iskopavanju hroma na području Općine Vareš te da do ove godine nije imao dovoljno vremena da se usmjeri na te aktivnosti.

“Podnijeli smo zahtjev za geološka istraživanja na lokalitetima Duboštica i Tribija. Zbog koronavirusa potpisivanje posljednjeg papira se razvuklo, ali usaglašavamo detalje o koncesiji i moglo bi biti prije Nove godine”, kazao je Bošnjaković.

Dodao je da hrom očekuju kao noseći mineral, jer su ga i Austrougari ranije eksploatisali, ali i da ima još metala.

“Mislimo da je mudro, s geološko-rudarske tačke gledišta, geološkim bušotinama pogledati šta tamo sve ima osim hroma. On je evidentan i noseći metal, ali njega prati kobalt, platina i drugi metali, a po bh. zakonodavstvu država mudro traži da mi vršimo analize na sve metale”, dodaje naš sagovornik.

Međutim, iako uz hrom budu i drugi metali, postavlja se pitanje njihove ekonomske isplativosti separacije jednih od drugih. Prva istraživanja bi trebala započeti već na proljeće 2021.

“Mi ćemo u proljeće obuti čizme na noge i idemo na teren. Otići ćemo, uraditi probna geološka istraživanja i čim to potvrdimo počet ćemo drugu fazu. O datumima je veoma teško govoriti zbog pandemije, tako da trebamo imati razumijevanja”, zaključio je naš sagovornik dodavši da će inicijalna investicija u geološka istraživanja iznositi 4-5 miliona u 2021. godini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79