U bh. gradu se organizuje prvi Sudžuk fest

Prvi Sudžuk fest biće održan u Brčkom 12. februara, a ovoj manifestaciji odazvali su se proizvođači iz BiH, Srbije i Hrvatske, saopštili su organizatori.

U prostorijama Voćnog kluba iz Brčkog u petak, 5. februara, je organizovano ocjenjivanje kvaliteta 50 pristiglih uzoraka sudžuka, a rezultati će biti saopšteni narednog petka, na dan održavanja festivala.

Predsjednik stručnog žirija za ocjenjivanje kvaliteta sudžuka Sabina Operta rekla je da žiri ocjenjuje spoljašnji i izgled presjeka, miris, teksturu, ukus i aromu, te da je 20 najveći broj bodova kojim mogu ocijeniti jedan uzorak.

– Na osnovu osvojenih bodova sudžuk ćemo klasirati u ekstra, prvu, drugu i treću klasu, a one koje ne budu zadovoljile traženi kvalitet ići će u kategoriju “van klase” – navela je Operta.

Ona je istakla da se kvalitet sudžuka pogoršao u posljednjih nekoliko godina jer sadrži nedovoljno proteina, svega 16%, te da je ta količina propisana Pravilnikom o mesnim proizvodima.

Kvalitetan sudžuk, naglašava ona, ne bi trebao da ima manje od 22% proteina, a potrebno je jasno definisati tradiconalnu i industrijsku proizvodnju.

– Proizvođači su dodali više masnoća, zbog čega je opao kvalitet sudžuka. Dodaju se i neki sastojci koji nisu karakteristični za sudžuk. Njegovi glavni sastojci su goveđe meso, goveđi loj, bijeli luk, crni biber i kuhinjska so. To je tradicionalan način, dok se u industrijskom kuhinjska so može zamijeniti nitritnom – kaže Operta.

Predsjednik brčanskog Voćnog kluba Savo Lukić rekao je novinarima da će nagrade dodijeliti u kategorijama za najbolji sudžuk Brčko distrikta, BiH, Srbije i Balkana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79