U BiH ima između 35 i 50 hiljada patoloških kockara

Sportske kladionice, automat-klubovi, kasina i slični kockarski prostori najposjećenija su mjesta u BiH. U zemlji u kojoj je hiljade patoloških kockara, među kojima i veliki broj mladih, Klub liječenih ovisnika o kocki (KLOK) jedini se terapijski bavi ovim problemom.

Dječak od 16

Predstavnik tog kluba, prof. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, na nedavno održanom predavanju u Mostaru iznio je šokantan podatak da u BiH ima između 35 i 50 hiljada patoloških kockara! Vrlo mali broj njih, rekao je, traži stručnu pomoć, a većina završi na društvenim marginama, piše Avaz.

Post [M,D] Text - ADX / Video

– Na liječenju sam imao dječaka od 16 godina koji je prokockao više desetina hiljada maraka, bolje reći pokrao ili izvarao rodbinu. Radio sam istraživanje na prilično velikom uzorku u osnovnim i srednjim školama i rezultati su pokazali da je svaki četvrti osnovnoškolac barem jednom bio u kladionici, a u srednjoj to je učinila polovina njih. To je poražavajuće, a mi kao roditelji, odgajatelji i nastavno osoblje sve mislimo da to nije tako strašno, a zapravo je to ogroman problem – kazao je Romić.

Iako je među ovisnicima puno više muškaraca, Romić je podvukao da je kockanje i ženski problem.

Žena od 73

Post [M,D] Text - ADX / Video

– U KLOK-u sam imao ženu od 73 godine. Generalno, žene igraju Bingo, jer misle da se ne razumiju u sport. Jedan od prvih slučajeva, kada je riječ o ženama, bila je djevojka iz veoma ugledne porodice, dobrostojeće, prilično funkcionalne. Dok je bila u osnovnoj i srednjoj školi, bila je izvrsna i u učenju i u ponašanju. Treće godine od upisa fakulteta njen bivši mladić javio je njenim roditeljima da mu je dužna 8.000 KM. Dakle, ta djevojka je onaj novac koji je dobivala za školarinu i druge potrebe trošila na Bingo! Njen bivši dečko je bio mnogo zaljubljen u nju i kako je iz dobrostojeće porodice, posuđivao joj je novac nadajući se da će mu ona jednog dana uzvratiti ljubav. Kada je shvatio da od toga nema ništa, nazvao je njene roditelje, koji su se, kada su sve saznali, uhvatili za glavu – kaže Romić.

1,7 milijardi KM građani FBiH lani ostavili u kladionicama

Ukupno milijardu i 719 miliona maraka građani FBiH prošle godine ostavili su u kladionicama. Ovih dana objavljen je podatak da su samo stanovnici malog i siromašnog Goražda u toj cifri učestvovali sa 20 miliona KM. Romića to, s obzirom na iskustva koja ima, ne iznenađuje.

– Kod nas postoji očita sprega između grupacija koje vladaju i kladionica i dok se to ne riješi, veoma teško ćemo napraviti neke značajnije korake – kaže Romić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments