U BiH je sve moguće: Članove sigurnosnih agencija u države tereta da su usko povezani sa narko-kartelima

U akciji MUP-a Srpske, izvedenoj danas na području Banjaluke i Gradiške, uhapšeni su i pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Robert Radonić (53) i Granične policije (GP) BiH Miloš Lukajić (33), a osumnjičeni su da su narko-dilerima pomagali tako što su im odavali tajne podatke.

Potvrdili su to policijski izvori, koji dodaju da su, uz njih dvojicu, zbog niza krivičnih djela pali i Srđan Rađević (22) i Davorin Popović (42), a pretreseno je više lokacija.

Radonić i Lukajić se, kako je objavilo više medija, dovode u vezu sa grupom Bojana Cvijetića, koji je ranije hapšen u akciji “Transporter”, inače bivšeg savjetnika Dragana Mektića, nekadašnjeg ministra bezbjednosti BiH.

Zapravo, upravo je i današnjom akcijom, izvedenom po naredbi Tužilaštva BiH, koordinisao tužilac koji već radi na predmetima “Transporter” i “Storidž”.

Kako je saopšteno, pravosudne i policijske institucije neke od danas uhapšenih, osim za trgovinu velikim količinama droge, terete i za nedozvoljenu prodaju akciznih proizvoda, odnosno za organizovani kriminal.

“Među osumnjičenima ima i službenih lica kojima se stavlja na teret pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. Osumnjičeni su, koristeći svoj službeni položaj, pomagali drugim osumnjičenima da ne budu otkriveni, odavanjem tajnih podataka”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da ove aktivnosti predstavljaju nastavak borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona.

Iz onog što kažu iz Tužilaštva može se zaključiti da među dokazima imaju i prepiske osumnjičenih.

“U okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja koja uključuje i pribavljanje komunikacija putem internet aplikacija”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Uz navođenje inicijala osumnjičenih, iz MUP-a Srpske kazali su da uhapšene terete da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili više krivičnih djela.

“U toku su pretresi lokacija koje koriste osumnjičeni, a oni će nakon kriminalističke obrade biti sprovedeni u Tužilaštvo BiH. Sve ove mjere sprovode se u okviru akcija ‘Transporter’ i ‘Storidž'”, naveli su iz MUP-a RS.

Podsjetimo, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske su ranije, u okviru akcije “Transporter”, pronašli i oduzeli 303 kilograma skanka, a privremeno je oduzeto više skupocjenih vozila.

U “Storidžu” je, prema dostupnim informacijama, otkriveno da je kriminalna grupa početkom decembra 2020. u Gradišku dovezla 460 kilograma skanka kako bi ga preprodala u Hrvatsku, a uspjeli su u Sloveniju prokrijumčariti heroin vrijedan 38.000 evra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79