U BiH manje 44.000 studenata i 100.000 učenika

Dugogodišnji aktivista, borac za ljudska prava, ekološki radnik i doktor nauka u oblasti političke ekologije, Safet Kubat nagrađen titulom “Šampion mira”, odnosno, imenovan je za ambasadora UNESCO- a na svom facebook profilu podjelio je poražavajuće podatke kad je u pitanju broj studenata i učenika u školama i fakultetima piše Crna-Hronika.

“U Bosni i Hercegovini u zadnjih 10 godina, 44 000 studenata manje. Dok broj nastavnika raste.
Broj djece u osnovni školama je manji za 100 000 u odnosu na 2003.godinu.

Iako izdvajanja za Univerzitete rastu, a analogno tome se povecava broj uposlenih na Univerzitetima. Ipak broj zainteresiranih studenata je sve manji. Ovdje nije razlog samo migracione politike i natalitetne.

Nego je razlog, jer mladi ljudi izuzev onih zaluđenih iluzijom prikaza na društvenim mrežama na osnovu kojeg stvaraju imaginarij stvarnosti.

Drugi razlog je, fokus na vještinama, ne na znanju. I treći razlog je odsustvo kreacije kako akademske zajednice tako i političke.

U narednom periodu će brojke biti još gore”.
Nažalost, podaci su poznati svima, što se moglo naslutiti i u komentarima.

„Druže, u toku je progon ne samo mladih, nego kompletnih visokooobrazovanih porodica iz BiH.

Na konkursima obrazovanje nikada manje nije vrijedilo. “Tuga“, kazala je Sabina.

Sličan komentar uputilli su i drugi :

Reforma obrazovanja kasni, sistem koji imamo je davno prevazidzen i mi smo u EU na posljednjem mjestu a to znaci da u zemljama EU, nostifikacija diplome je djelimicno priznata max 60% dakle doskolovavanje da bi se mogo integrisati u potpunosti u institucije za koje ste aplicirali na odredzene poslove vezane za stručno obrazovanje koje posjedujete”.

Nažalost, sudeći po sve većem odlivu mladih i sporoj reformi sistema, čini se da će brojke biti još crnije u narednim periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79