U BiH moguće televizore kupovati za bitcoine

Firma “No Limit Technology” iz Sanskog Mosta prva je u Bosni i Hercegovini, a možda i u cijelom regionu, omogućila kupovinu robe ili usluga bitkoinom ili nekom drugom kriptovalutom.

Prema riječima Zebira Filovića, vlasnika ovog preduzeća, takvim načinom plaćanja kupci na njihovom web-shopu mogu pazariti televizore, računare, telefone, laptope i druge elektronske uređaje.

Filović ističe kako je dugo razmišljao o uvođenju takvog načina plaćanja, ali da je trebalo vremena da se sve pretoči u praksu.

Kriptovalute u BiH: Raste interesovanje za digitalni novac

“Prije nekoliko godina razmišljao sam o tome, ali tada još nisam u dovoljnoj mjeri shvatao kako sve to funkcioniše. Pandemija virusa korona i sve što se dešavalo tokom protekle godine omogućili su mi da detaljnije izučim sistem plaćanja kriptovalutama i kada sam shvatio koliko je to sigurno, donio sam ovakvu odluku”, kazao je Filović.

Dodaje kako se uređaji koje prodaju mogu naručiti putem njihovog web-shopa te navodi kako je moguća transakcija i kupovina robe kriptovalutama vrlo jednostavna, pa čak i sigurnija nego kada se radi o kartičnom plaćanju. Ilustruje to informacijom da su nedavno pojedini švajcarski kantoni omogućili građanima plaćanje poreza kriptovalutama.

“Ne sumnjam kako će sve to i kod nas vrlo brzo zaživjeti, jer su se svi sad zainteresovali za kriptovalute, s obzirom na to da vrijednost jednog bitkoina trenutno iznosi preko 34.000 maraka. Što se tiče mojih očekivanja, mislim da treba mnogo strpljivosti i da će se vremenom pokazati prvi rezultati”, smatra Filović.

Prema njegovim riječima, moguća transakcija i kupovina robe putem kriptovaluta podrazumijeva da kupac mora posjedovati virtualnu valutu.

“Transakcija se odvija tako što odaberete artikl koji vam odgovara, stavite ga u košaricu i kada dođe do plaćanja bitkoinom, pokrene se procesor koji validira tu transakciju i provjerava da li posjedujete dovoljna sredstva da je ostvarite. Procedura traje desetak minuta i reći ću samo da je sigurnija od bankarskog načina plaćanja”, ističe Filović. Inače, zanimljivo je kako u Bosni i Hercegovini postoji Udruženje “Crypto.ba”, koje promovira sticanje i vid trgovanja kriptovalutama, koji je već u velikoj mjeri zastupljen širom Evrope.

“Kasnimo već nekoliko godina za zemljama zapadne Evrope kada je u pitanju ova oblast, a ovo je jedan od načina da otvorimo vrata inovativnom načinu plaćanja, koji danas koristi sve veći broj ljudi”, kaže Nedžad Smajić, predstavnik pomenutog udruženja za Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79