U BiH ne postoji nijedna laboratorija koja je akreditovana za testove za koronavirus

BEOGRAD,03.mart,2020. Institut za Virusologiju i vakcine Torlak. Ispitivanje testovi za korona virus, COVID-19 ,laboratorija ,zdravlje ,grip RAS foto oliver bunic

Iz Agencije za akreditovanje u Bosni i Hercegovini rekli su da, kada je u pitanju validnost testova na koronavirus, “u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditovana za ispitivanja na koronavirus”.

“S aspekta akreditacije, ključna stvar koju treba reći jeste da u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditovana za ispitivanja na koronavirus. Isto ne treba niti iznenaditi s obzirom da je COVID-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koje mogu raditi PCR testove na COVID-19. Čak ni njemački Institut Robert Koch nije akreditovan za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji je npr. tek 16. juna 2020. odobrena prva akreditacija u području PCR testova za COVID-19”, rekli su iz Agencije za akreditovanje u BiH.

Stoga, kako navode, sa aspekta akreditacije i priznavanja izvještaja EA MLA/BLA potpisnika, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja po EN ISO/IEC 17025 sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi, jer, kako ističu iz ove agencije, metode nisu akreditovane i tu BATA kao akreditacijsko tijelo BiH nema prostora za bilo kakve prigovore.

Međutim, naglasili su i da je njemačka vlada propisala fleksibilnija pravila koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija, npr. akreditovanih laboratorija po ISO 15189 ili ISO/IEC 17025 u području molekularno bioloških ispitivanja (PCR testovi).

“U tom slučaju, u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove na COVID-19 (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje RS), a koje su akreditovane i/ili priznate od SZO za druge slične vrste PCR ispitivanja i čija kompetentnost bi, pod ovim uvjetima, mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za Kovid-19”, rekli su za N1.

Napominju da ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja: “BATA stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditaciju u području ispitivanja na COVID-19, što bi dugoročno gledajući, doprinijelo prevazilaženju sličnih situacija”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79