U BiH ove godine iz Srbije uvezeno vode i sokova u vrijednosti od 32.000.000 KM

I pored činjenice da je BiH obdarena prirodom i vodom, kakvom se mogu pohvaliti rijetke zemlje u svijetu, apsurdi po pitanju uvoza se nastavljaju i u ovom segmentu.

Tako smo prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prva dva mjeseca 2023. godine ukupno uvezli vode, uključujući prirodnih voda i sokova u vrijednosti od skoro 32 miliona maraka.

Naime, kako je potvrđeno za UNU najviše vode smo uvezli iz Srbije, i to vode, uključujući prirodne ili vještačke mineralne vode i gazirane vode, bez dodatog šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aroma, led i snijeg. To smo platili 1,8 miliona maraka za dva mjeseca 2023. godine.

Na toj listi slijedi Hrvatska iz koje smo uvezli vode u vrijednosti nešto većoj od milion maraka. U vrhu je i Slovenija, te Italija.

Kada je u pitanju voda, uključujući mineralne vode i gazirane vode, sa dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju i ostala bezalkoholna pića, osim sokova voća ili povrća, opet je tu u vrhu Srbija.

Iz te zemlje smo uvezli sokova u vrijednosti nešto više od 10 miliona, a slijedi Hrvatska iz koje smo uvezli duplo manje ovih napitaka, a vrijednost iznosi nešto više od četiri miliona maraka.

Treba naglasiti da je u vrhu Austrija i Mađarska.

S druge strane kada je u pitanju izvoz i po ovim paramterima smo u trgovinskom deficitu u odnosu na zemlje regiona, obzirom da smo ukupno vode i sokova izvezli u vrijednosti od 5,5 miliona maraka.

Najviše prirodnih i gaziranih voda izvozimo u Hrvatsku i Tursku, dok sokove izvozimo u Hrvatsku i Srbiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79