U BiH pokrenuo farmu magaraca: Od magarećeg mlijeka do kozmetike

Foto: BHRT

Alen Jusupović, nekadašnji student Poljoprivrednog fakulteta, prije 12 godina osnovao je prvu registriranu farmu magaraca u Bosni i Hercegovini, pokrenut početnim kapitalom osvojenim na natjecanju koje je podržao USAID.

Ova priča, koju je zabilježio BHRT, jest primjer kako se snovi mogu pretvoriti u stvarnost.

Farma, sa svojih 66 magaraca, postala je poznata ne samo po proizvodnji magarećeg mlijeka, već i po istraživanju njegovih blagodati. S vremenom je proširila svoju ponudu na kozmetičke proizvode bazirane na ovom vrijednom mlijeku, primjenjujući princip održivosti i prirodnog pristupa.

Alen, koji ravnotežu između gradske i seoske svakodnevice pronalazi u radu na farmi, ističe važnost izgradnje vlastite “obećane zemlje”: “Ja nemam zaista potrebu ići u Ameriku, u Njemačku bilo gdje na Zapad”, kaže Jusupović, dok njegova majka Sakiba nadodaje: “Znam svako ime, znam sve. Svaki magarac ima svoj karakter, isto kao ljudi.”

Projekt “Za snažnu domaću ekonomiju/EU4Business Recovery” ističe Alenovu priču kao primjer uspješne inicijative i motivacije za mlade ljude. “Kada imate pravu ekipu, puno je lakše generirati kapital, jer time ljudi s jasnom vizijom i zalaganjem mogu stvoriti održiv biznis,” komentiraju iz EU4Business Recovery.

Grad Zavidovići prepoznaje farmu magaraca kao važan dio turističke ponude ruralnog turizma. “Vrlo lijepa priča… svake godine dobiva neki dodatni sadržaj… bili smo uz njega… kroz poticaje i tehničku pomoć i suradnju,” izjavljuje Džeraldina Miličević, pomoćnica gradonačelnika Zavidovića.

Alen je magareće mlijeko nadogradio kozmetičkom linijom za liječenje kožnih bolesti. “Nismo farmaceuti, ali… naša kozmetika se koristi za razne vrste dermatitisa, psorijaze i generalno kod kožnih oboljenja”, kazuje Jusupović.

Na imanju se nalaze bungalovi spremni za doček turista, te se nude aktivnosti poput jahanja konja i druženje s magarcima. Jusupovićev pristup poslovanju i životu može poslužiti kao inspiracija mnogima: u životu je važno imati “ono malo svoga svijeta i mašte za ostvarenje svojih snova”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79