U BiH posao traže Etiopljani, Sirijci, Egipćani, Rusi…

Uz 423.000 nezaposlenih bh. građana, na biroe za zapošljavanje u našoj zemlji prijavljeno je i više do 460 stranih državljana, podaci su kantonalnih i entitetskih službi.

Daleke zemlje

Većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz dalekih zemalja. Tako na biroima ima Sirijaca, Etiopljana, Palestinaca, Marokanaca, Egipćana, Rusa, Kenijaca, Ukrajinaca, Iračana, Alžiraca, Tunižana, ali i državljana Meksika, Jordana, Kuvajta, Norveške.

Posao u BiH traže i Albanci, Turci, Česi i Mađari.

Među nezaposlenim strancima ima onih sa srednjom, ali i visokom stručnom spremom. Kvalificirani su za razne poslove, od kuhara, zubarskih tehničara, građevinaca, automehaničara, kozmetičara, pa do profesora, ljekara, inžinjera, magistara farmacije, piše Avaz.

– Neki su se prijavili kao nekvalificirani jer nisu nostrificirali diplome. Neki su studirali ovdje pa ostali. Kod nas prevladavaju Turci. I inače među onim koji traže dozvole za rad većina je iz Turske, pretpostavljamo zato što se u BiH otvaraju turske firme, pa zapošljavaju svoje državljane – kazala nam je Amela Makul iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Istakla je da među strancima na biroima ima i Sirijaca, ali da se ne radi o migrantima, već o onima koji su davno stigli u našu zemlju.

U Tuzlanskom kantonu registrirano je 49 stranaca na biroima i po tome se nalazi na drugom mjestu u BiH.

Na prvom mjestu je Kanton Sarajevo, sa čak 305 stranih državljana prijavljenih u Službi za zapošljavanje, i to najviše na području općina Novi Grad i Ilidža.

Sklopili brakove

– Ima ih svih zanimanja, a najviše s visokom stručnom spremom. U pitanju su osobe koje su dobile boravak u našoj zemlji. Dobivali su radne dozvole i nama dolaze iz radnog odnosa. Ima osoba koje su udate ili oženjene ovdje za naše državljane – kaže nam Elvedina Sabitović iz Službe za zapošljavanje KS.

U RS ima 48 stranaca evidentiranih u Zavodu za zapošljavanje RS, a u FBiH ih je bar 418, što nije konačan broj, jer ni nakon 20 dana odgovore nismo dobili iz službi za zapošljavanje Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Slovenija s biroa skida strance ako ne nauče jezik

Slovenska vlada predložila je da radnici iz trećih zemalja, koje nisu članice EU, gube pravo na naknadu za nezaposlenost i budu brisani iz evidencije Zavoda za zapošljavanje ako u roku od godinu ne nauče osnove slovenskog jezika.

U Zavodu za zapošljavanje Slovenije evidentirano je više od 7.600 stranaca iz trećih država, među njima iz BiH, Kosova, Makedonije i Srbije.

Novčane naknade u BiH primalo je ili prima bar 107 stranaca, koji se na biroe prijavljuju u skladu sa zakonima o posredovanju u zapošljavanju.

Broj nezaposlenih stranih državljana po službama za zapošljavanje

305 u KS

49 u TK

31 u HNK

20 u ZDK

6 u USK

5 u BPK

2 u SBK

48 u RS

Iz službi za zapošljavanje Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, ni nakon urgencija, nisu odgovorili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79