U BiH se ulaže manje nego što zaradi robna kuća u Parizu

U našu zemlju prošle je godine ušlo 408,9 miliona eura stranih investicija. Istraživanje Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) pokazalo je da su u prvih devet mjeseci 2018. najveća direktna strana ulaganja, koja su iznosila više od 54,4 miliona, došla iz Švicarske. Više od 47 miliona uložila je Austrija, a nešto više od 36 miliona Turska.

Ispod potencijala

Godinu prije investicije su iznosile 777 miliona maraka. Te 2017. u Hrvatsku je uloženo više od milijardu eura direktnih stranih investicija.

– Kada je riječ o prošloj godini, do jula su investicije iznosile 850 miliona eura – navedeno je u posljednjim podacima Centralne banke Hrvatske.

Razvojna agencija Srbije navela je da je Srbija rekorder u regionu te da je prije dvije godine ubilježila 2,5 milijardi eura investicija, najviše iz Velike Britanije, potom Njemačke, Francuske, Holandije, Rusije, Španije i Turske.

Ekonomski analitičar Erol Mujanović ističe da je i bez dubljih analiza jasno kako je BiH i dalje ispod potencijala u privlačenju stranih ulaganja.

Poslovne usluge

– Navedena suma koja se investira u našu zemlju je četiri do pet puta manja od godišnjeg prihoda malo kvalitetnije i veće robne kuće u centru Pariza. Trend rasta jeste važan, ali moramo prijeći s miliona na milijarde eura i unovčiti potencijale koje imamo. Jedan potpuno neiskorišteni sektor, u kojem BiH odlično kotira u odnosu na region, jeste industrija poslovnih usluga sa svim različitim zanimanjima i poslovnim uslugama koje je čine i koje smo započeli izvoziti – kazao je Mujanović.

Dodaje da nije iznenađujuća činjenica da ima znatno više direktnih stranih investicija u susjednim zemljama.

– Srbija zbog veličine Beograda i činjenice da je Beograd višemilionska i istorijska metropola na Balkanu privlači sjedišta veoma značajnih kompanija. Nivo korupcije sličan je našem, ali je proces odlučivanja kraći i jasniji. Hrvatska je u EU, ima odličnu cestovnu infrastrukturu i ima mnogo preduslova koje investitorski kapital voli i traži. U BiH će mnogo investitora doći da se provedu i uživaju, ali posao će završavati negdje drugo u okruženju, gdje je bolji i sigurniji povrat investicije – ističe Mujanović za Avaz.

Ulaganja u BiH u 2018. u eurima

– 54,4 miliona Švicarska

– 47 miliona Austrija

– 36 miliona Turska

– 22,6 miliona Velika Britanija

– 15,1 milion UAR

– 10 miliona Rusija

– 10 miliona Kuvajt

 

Za devet godina na putevima izgubljeno 1.252 života

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79